-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

U turskom gradu Gumushacikoyu živi jednak broj žena i muškaraca

Gradić na sjeveru Turske Gumushacikoy ima potpuno identičan broj muškaraca i žena, javlja Anadolu Agency (AA).

Zavod za statistiku Turske (TUIK) objavio je izvještaj o Sistemu registracije ljudi po adresama za 2018. godinu.

U izvještaju se navodi da u gradu Gumushacikoyu u provinciji Amasya živi ukupno 23.734 stanovnika, tačnije 11.867 žena i isto toliko muškaraca.

- OGLAS -

Grad je smješten u plodnoj kotlini omeđenoj planinama, a mještani se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom.

Sreski načelnik Mehmet Deniz Arabaci za AA je kazao kako muškarci i žene zajedno rade na poljima i kako žive u slozi i s međusobnim uvažavanjem.

“U našem gradu nema diskriminacije po spolnoj osnovi. Na čelu grada nam je gospođa načelnica. Iako smo mali grad, izabrali smo ženu na tu poziciju“, kazao je Arabaci i dodao da u tom gradu skoro da nikada nema nasilja nad ženama.

Ističući kako je Gumushacikoy svijetli primjer spolne ravnopravnosti, Arabaci je kazao da je moguće vidjeti samo pozitivnu diskriminaciju, ali ne i onu lošu.

Mještanin Bilgin Kiremitci za AA je kazao da je sretan što živi u gradu u kojem ima jednak broj muškaraca i žena i što je to ujedno i grad u kojem su oni ravnopravni.

“Već osam godina se bavim cvjećarstvom i sa suprugom uporedo radim sve poslove. Svi smo svjesni važnosti međusobnog uvažavanja“, kazao je Kiremitci.

Mještanin Ali Altunay je iznenađen podatkom da u gradu živi jednak broj muškaraca i žena, ali ističe da je svjedok da su se muškarci i žene u tom gradu uvijek uvažavali i poštovali.

“Uvijek smo žene isticali u prvi plan i pridavali im važnost“, kazao je Altunay.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA