21.6 C
Sarajevo
08.05.2024

Sanader dobio 6 godina zatvora za aferu Ina-MOL

Nakon više od dvije godine suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je donesena presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku uprave mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju za korupciju prilikom prodaje Ine MOL-u, izvještava 24sata.hr.

Sud je presudio kako je Sanader kriv za kazneno djelo primanja mita i osuđen je nepravomoćno na šest godina zatvora. Zsolt Hernadi dobio je dvije godine zatvora. Ni Sanader ni Hernadi nisu se pojavili na izricanju presude.

Ako presuda postane pravomoćna, Ivo Sanader morat će vratiti 10 miliona eura mita koje je, prema optužnici, dobio od tadašnjeg predsjednika uprave mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

- OGLAS -

Za tu zlouporabu iz 2009., kada je vodio hrvatsku Vladu, Sanader je već bio osuđen. Ustavni sud ukinuo je presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Županijski sud u Zagrebu sad je izrekao drugu presudu Sanaderu, dok je ovo bila prva odluka suda o USKOK-ovim optužbama protiv Hernadija. Proces protiv njega je u međuvremenu spojen s ovim protiv bivšeg hrvatskog premijera.

- Advertisement -

Osim za primanje 10 miliona eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka pravau Ini, Sanader je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Sud je naložio da Sanader i Hernadi podmire troškove suđenja od 60-ak hiljada kuna.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA