5.5 C
Sarajevo
19.03.2024

WWF Adria: Ugasite svjetla za “Sat za planetu Zemlju”

Ova akcija, koja je krenula kao inicijativa jednoga grada (Sydney, 2007), a prerasla u najveći globalni pokret za podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena, ujedinjuje milijune ljudi u svijetu. Ove godine akciji će se provesti u više od 180 zemalja, gdje će središta više od 7500 gradova biti u mraku, baš kao i 2000 svjetski poznatih znamenitosti.

“Bosna i Hercegovina se ponovno spremno odazvala Satu za planet Zemlju i više od 20 gradova u subotu će u 20:30 sati na 60 minuta zamračiti svoja središta i prepoznatljive znamenitosti”, kazala je Petra Boić Petrač iz WWF Adrije.

Osim spomenika na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine tj. mostova u Višegradu i Mostaru sutra će i brojne druge znamenitosti poput vijećnice u Sarajevu, Dobojske tvrđave ili središta grada Banjaluka stati uz bok Eiffelovom tornju, londonskom Tower Bridgeu, Coloseumu u Rimu ili egipatskim piramidama.

- OGLAS -

WWF je ovogodišnju akciju proveo uz moto “Skini se s plastike, navuci se na prirodu”, uz poziv svim pojedincima, gradovima i poduzećima da se uključe u akciju gašenjem svjetla, ali i pozivom svjetskim vladama da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum da se spriječi zagađenje mora plastikom.

“Mi smo prva generacija koja ima jasnu sliku o vrijednosti prirode i ogromnom utjecaju koji imamo na nju, ali vjerojatno smo i posljednja generacija koja može preokrenuti negativni trend kojemu svjedočimo. Upravo stoga, Sat za planet Zemlju trebamo iskoristiti kao trenutak kada možemo razmisliti o svom otisku na planet i isplanirati korake kojima možemo doprinijeti opstanku Zemlje”, zaključila je Boić Petrač.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA