10.5 C
Sarajevo
19.03.2024

Još se traga za 120 nevesinjskih Bošnjaka: Najmlađa žrtva je imala samo sedam dana, a najstarija 92 godine

Među ubijenim bilo je 26-oro djece. Neka od njih nisu imala ni ime. Nesrpsko stanovništvo Nevesinja pretrpjelo je i progon, zatočenja, silovanja. Kuće su porušene i spaljene, a još se traga za 120 Bošnjaka. Bošnjaci Nevesinja će sutra kod spomen obilježja u selu Kljuna obilježiti 27. godišnjicu zločina počinjenog nad nedužnim civilnim stanovništvom.

-Nakon progona iz Nevesinja tokom agresije su ubijena još 42 civila tako da je ukupna brojka ubijenih nevesinjskih Bošnjaka 347 ili 10,35% stanovništva. Ubijeno ili poginulo je 114 pripadnika Armije RBiH i MUP-a što u ukupnom zbiru iznosi 13,7% a ukupan broj poginulih Bošnjaka koji su rođeni na teritoriji Nevesinja je 507 – navodi predsjednik organizacionog odbora obilježavanja godišnjice i predsjednik Udruženja „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu“ Šerif Bojčić.

Samu broj poginulih dodaje, nadmašuje brutalnost samog zločina jer su nevesinjski Bošnjaci ubijani na različitim mjestima i na različite načine, bez obzira na spol i godine starosti.

- OGLAS -

– Najmlađa žrtva je imala samo sedam dana, a najstarija 92 godine. Strijeljani su, klani, živi spaljivani, bacani u jame, danima kasapljen i mučeni prije nego su ubijeni- ističe Bojčić.

Podsjeća da su zatočene žene i djevojke silovane a veliki broj nevesinjskih Bošnjaka je prošao razne logore i kazamate poput MUP-a, Alatnice, Doma JNA, Kotlovnice, Boraka, Bileće, Kalinovika, Morinja Osnovnih škola u Pridvorcima, Luci i Zijemljima.

-Oni koji nisu ubijeni ili zatočeni danima su se bez vode i hrane probijali planinskim bespućima Crvnja, Crne Gore i Veleži prema slobodnoj teritoriji Mostara i Konjica. Od 305 osoba bošnjačke nacionalnosti ekshumirano je njih 185, dok se za posmrtnim ostacima 120 osoba još traga- naglasio je Bojčić.

Njihovi posmrtni ostaci su pronalaženi u jamama Dubrava, Lipovača, Doline-Kušići, Borisavac i Bišini, masovnim grobnicama na Telećoj Lastvi – planina Velež, Miljevcu, Krstačama – planina Crna Gora, Srednjoj Vodi, Štedimu – planina Crvanj, Kiseru – Boračko jezero itd…

Pred Sudom BiH pravomoćno za zločine počinjene u Nevesinju osuđeni su samo ratni komandir Službe javne bezbjednosti  (SJB) Krsto Savić zvani Kićo i policajac SBJ Milko Mučibabić, zvani Mileta koji je prije izricanja pravomoćne presude preminuo.

-Činjenica da su osuđena samo dva lica znači da se o Nevesinju nije vodilo računa. Tužilaštvo i drugi nadležni organi nisu uradili svoj posao. Nije bilo jednostavno ubiti 305 osoba. Njih je neko poubijao. Ništa nije preduzeto kada je u pitanju i lična i komandna odgovornost. Krsto Savić nije odgovarao samo za Nevesinje već i za druga mjesta u Hercegovini, a Mučibabić je umro prije izricanja pravomoćne presude- napominje Bojčić.

Nada se da će u narednom periodu biti preduzete konkretne mjere i aktivnosti koje će dati konkretne rezultate.

Obilježavanjem godišnjice zločina i evociranje uspomena na to teško historijsko razdoblje, prema njegovim riječima, ne samo Bošnjaci porijeklom iz Nevesinja već i svi drugi čuvaju sjećanje na sve one koji su nedužni ubijeni tokom rata.

Spomen obilježje u mjestu Kljuna

Udruženje „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu“ je 2012.godine pokrenulo akciju širokih razmjera da se izgradnjom zajedničkog Spomen obilježja za svih 507 ubijenih ili poginulih Bošnjaka Nevesinja za sva vremena otrgnu od zaborava sve nevine žrtve. Spomen obilježje je izgrađeno u mjestu Kljuna i otkriveno je 2017. godine.

-Želja nam je da mladi naraštaji ovdje dolaze i da uče historiju , a mi koji smo to preživjeli nikada ne zaboravimo šta se dešavalo. I iz tog razloga ovo obilježje i obilježavanje godišnjice ima izuzetnu vrijednost- ističe Bojčić.

Obilježavanje godišnjice, dodaje, ima i drugu dimenziju jer se na jednom mjestu ponovo okupe Bošnjaci ovoga kraja.

-Taj dan imamo priliku da se vidimo, da porazgovaramo, da se dogovaramo šta trebamo raditi i kako- nastavlja Bojčić.

I ove godine, kako je kazao, očekuju prisustvo brojnih visokih zvaničnika iz javnog, političkog, vjerskog života.  Godišnjicu obilježavanja organiziraju Udruženje „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu“  i Medžlis IZ Nevesinje.

Faktor.ba

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA