9 C
Sarajevo
20.04.2024

Vlada USK mora plaćati kredite za regionalnu deponiju koja ne postoji

 Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona (USK) Adnan Alagić na današnjoj sjednici kantonalne vlade potvrdio je obavezu plaćanja kreditnih zaduženja za regionalnu deponiju, koja i ne postoji u ovom dijelu BiH.

-Nažalost, regionalnu deponiju nemamo, kao ni lokaciju, a preduzeće je izbrisano iz sudskog registra. Sada imamo samo kreditne obaveze, s obzirom da je novac od kredita potrošen na plaće uposlenika, izradu projektne dokumentacije i ostale obaveze. O odgovornosti za sve to ne mogu govoriti, ali mogu i moram o načinu vraćanja duga. Radi se o dva kredita, od kojih jedan već vraćamo od 2012. godine, a u pitanju je tranša od 1.000.000 američkih dolara. Danas smo razgovarali i o početku procesa vraćanja drugog kreditnog zaduženja, gdje je na svu sreću povučena samo trećina sredstava. Predložili smo način saniranja ovih dugova, te sad čekamo saglasnost Skupštine USK – rekao je ministar Alagić.

Istaknuto je da će i ove godine biti prikupljeno oko 1.100.000 KM iz ekoloških naknada, ali da će upravo zbog navedenih kreditnih obaveza, raspoloživo biti između 700 i 800 hiljada maraka.

- OGLAS -

Na današnjoj sjednici donesena je i forma prijedloga određenih izmjena i dopuna Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju.

-Dosada u zakonu nije bilo sve najbolje definisano kada su u pitanju pedagoški standardi. Predložili smo pojednostavljenje smjene školskih odbora i direktora, budući da je prethodno jako teško išla smjena onih koji su prekršili određene zakonske i podzakonske akte. Baš zbog svega toga smo išli u smjeru omogućavanja imenovanja privremenih odbora i vršioca dužnosti direktora u srednjem obrazovanja. Definisali smo i neke stvari oko upisnih područja, ali i opsega i obima javnih nabavki – kazao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić.

Vladi Unsko-sanskog kantona između ostalog još je prezentirana i Informacija o stanju u oblastima privrede iz nadležnosti Ministarstva privrede za 2017. godinu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA