5 C
Sarajevo
27.04.2024

Mercedes će drastično smanjiti ponudu AMG modela?

Sve stroži zakoni oko emisija štetnih gasova zadaju glavobolje svim proizvođačima automobila, a čini se da će sljedeća “žrtva” biti AMG modeli. Pomalo i očekivano, s obzirom da je riječ o modelima koji u Mercedesovom portfoliju imaju najveći udio CO2. Tako prema pisanju Financial Timesa neimenovani izvor iz kompanije tvrdi da planiraju redukciju ponude za čak 75 posto!

Trenutni prosjek Daimlera koji u vlasništvu ima Mercedes-Benz iznosi 138g/km, što je daleko od 100g/km koliko je propisani prosjek ukupne game prodatih automobila nekog proizvođača prema propisu Evropske komisije, prenosi Jutarnji.hr.

Iako će smanjenje ponude AMG modela uveliko smanjiti i ukupni prosjek te će Mercedes biti bliži zadatoj brojci, jasno je da će se zarade značajno smanjiti! AMG modeli su najekskluzivniji, ali i najskuplji pa samim tim donose najveće marže proizvođaču. Ostaje da se vidi kako će se to odraziti na ukupan profit.

- OGLAS -

Naravno, Mercedes nije jedini koji će imati probleme po tom pitanju. U ovu priču uključeni su svi proizvođači koji su sada primorani da ulažu velike napore u smanjenje emisije CO2, u razvoj hibridnih i električnih modela, a uz sve to moraju da odbace sve one modele koji se ne uklapaju u ovakvu politiku budući da će kazne za nepoštovanje dogovorenih normi biti visoke.

Ipak, nije sve tako crno. U Mercedesu su odlučili da će u budućnosti svi AMG modeli biti elektrifikovani, što je potvrdio Tobias Moers iz AMG-a. Osim toga, nova generacija modela C63 AMG imaće 2,0 litarski četvorocilindrični motor koji se trenutno nalazi u novoj A-klasi 45 AMG S. Dakle, kompromisi će morati da se rade, ali to je jedini način da AMG modeli (barem neki) ostanu u ponudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA