3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Inicijativa udruženja oboljelih od karcinoma o izmjeni liste lijekova

 Kantonalno udruženje oboljelih od karcinoma “Behar“ iz Bihaća predstavilo je danas inicijativu o pokretanju procedure za izmjenu i dopunu Liste lijekova Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine i Liste lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH, kojom se traži i uvrštavanje PARP inhibitora u onkološka liječenja.

Inicijativu su potpisala sva udruženja oboljelih od karcinoma s područja Unsko-sanskog kantona (USK) i ostatka države, a podržalo ju je Udruženje onkologa Bosne i  Hercegovine.

-Našim zahtjevom želimo vratiti nadu oboljelima. Podsjećamo i iniciramo izmjene, jer naš zdravstveni sistem mora pratiti trend napretka medicine u svijetu. Danas smo konkretnije govorili o liječenju karcinoma jajnika, a brojni su i drugi problemi na koje naši onkološki pacijenti nailaze u svakodnevnom liječenju. Zato nastavljamo s ovakvim inicijativama i aktivnostima, jer im želimo barem donekle olakšati najtežu životnu borbu – rekla je predsjednica Udruženja “Behar“ Mileva Zulić.

- OGLAS -

Načelnik Odjela Onkologije u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić“ Mustafa Hammami napomenuo je kako je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u bliskom okruženja koja nema svoj takozvani preventivni program, preventivnu terapiju i modernih ciljanih lijekova na otvorenoj listi.

-PARP inhibitor još uvijek nije na listi takozvanih pametnih lijekova, zbog čega smo ispred Udruženja onkologa BiH prije desetak dana uputili zahtjev o njegovom uvrštavanju na listu. Jednostavno, moramo biti svjesni da je karcinom bolest 20. i 21. stoljeća, u što se nažalost posebno možemo uvjeriti na relativno malom području kao što je USK – dodao je doktor Hammami.

Istaknuta je upravo zabrinutost zbog činjenice da je Unsko-sanski kanton među dijelovima Bosne i Hercegovine s najviše osoba oboljelih od karcinoma, a podršku inicijativi o izmjena i dopunama liste lijekova obećali su i zastupnici u Federalnom parlamentu s područja ovog kantona Hamdija Abdić, Husein Rošić i Albin Muslić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA