10 C
Sarajevo
19.04.2024

Azeski: BiH će morati prvo ući u NATO da bi ušla u EU

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je u intervjuu za Radio televiziju Crne Gore (RTCG) kako nije zadovoljan brzinom kojom zemlje Zapadnog Balkana idu prema članstvu u EU ocjenivši da EU mora biti odlučnija po pitanju proširenja.
Historičar, novinar, publicista i politički analitičar iz Skoplja Dejan Azeski u razgovoru za Vijesti.ba kazao je kako su stavovi Steva Pendarovskog realan odraz velikog razočarenja i nezadovoljstva koje vlada u Sjevernoj Makedoniji prema Evropskoj uniji.

“I nije slučajno što je to kazao za RTCG, jer Crna Gora kao zemlja ima veoma slične probleme kao Makedonija. I jedna i druga država ili i jedna i druga vladajuća garnitura su žrtvovali mnogo u ime tih evroatlanskih integracija da na kraju ne dobiju ni minimum zaslužene nagrade”, kaže Azeski.

Azeski dodaje kako prema njegovom mišljenju članstvo u NATO paktu nije privilegija samo po sebe već cijena koja treba da se plati za ulazak u Evropsku uniju.

- OGLAS -

“A nagrada za lojalnost prema NATO-u su ekonomske mogućnosti unutar EU. Možda takvo uslovljavanje nije legalno, ali je legitimno i mi smo to najzad prihvatili i platili. Znači Makedonija i Crna Gora su ekstra skupo platile tu cijenu da na kraju ne dobiju nista zauzvrat”, smatra naš sagovornik.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Azeski kaže kako bi, zbog svoje unutrašnje političke strukture, naša zemlja mogla platiti još veću cijenu nego Sjeverna Makedonija i Crna Gora.

“Ipak ulazak u NATO pakt biće najproblematičniji za Bosnu i Hercegovinu gdje bar trećina stanovništva je protiv ovog pakta. Što znači da će Bosna morati da plati cijenu mnogu veću nego Crna Gora i Makedonija”, ističe on.

Azeski dodaje da ako već Bosna i Hercegovina mora da prođe tu golgotu, onda treba unaprijed da dogovori nekakav siguran povrat uloženog.

“Jer kako stvari za sada stoje Makeodonija i Crna Gora su očigledno izigrani, a vladajuće garniture koji su bukvalno riskirali svoj život ostavljeni su na milost i nemilost. Katastrofa koja se dogodila Ciprasu na parlamentarnim izborima prije nekoliko dana u Grčkoj je najočitiji primjer ovoga o čemu govorim”, kaže Azeski.

Zbog svega ovoga Azeski savjetuje vlastima u Sarajevu veliku opreznost, naročito u periodu kada ni NATO ni EU nemaju jasnu viziju i misiju.

“Da, Bosna i Hercegovina je dio Evrope, ona je uvijek to bila, naročito civilizacijski gledano i ona ima zasluženo mjesto u Evropskoj Uniji. Ali kako to da se tehnički realizira u ovako turbulentnim vremenima je veoma složeno pitanje”, zaključio je Dejan Azeski.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA