20 C
Sarajevo
29.03.2024

Demonstranti u Kongu napali misiju UN: Ovdje nas ubijaju, a niko da nas zaštiti

Stanovnici kongoanskog grada Beni spalili su danas gradsku skupštinu i napali sjedište mirovne misije Ujedinjenih nacija, gnijevni što nijesu zaštićeni od najnovijeg napada pobunjenika u kojem je ubijeno osam i oteto devet osoba.

Danas su u Beniju, gradu na istoku Konga koji je i epicentar epidemije ebole, mogli da se čuju rafali dok su policajci i pripadnici misije UN pokušavali da rastjeraju masu koja je napala bazu svjetske organizacije i spalila njena vozila.

Mještani već nekoliko dana protestuju ispred sjedišta misije UN (MONUSCO) zbog konstantnih napada pobunjenika iz Udruženih demokratskih snaga (ADF), a u tim nemirima poginula su dva civila i dva policajca.

- OGLAS -

Poslije noćašnjeg napada pobunjenika, jedan od lidera civilnog sektora rekao je da su građani upozorili vojsku kada su juče u centru Benija primijetili sumnjivu aktivnost, ali da su vojnici došli prekasno.

Demonstranti navode da MONUSCO treba da ode ako neće da štiti stanovništvo.

“Čime smo ovo zaslužili, zar nemamo ista prava kao drugi građani Konga? Ubijaju nas, a MONUSCO je ovdje da nas zaštiti. Neka idu kući. Nijesu nam potrebni turisti u našoj zemlji”, rekao je demonstrant Kasereka Fundi.

MONUSCO navodi da ne može jednostrano da djeluje u regionu u kojem je aktivna vojska Konga i da ne može da učestvuje u njenim operacijama bez poziva.

Nekoliko sati kasnije, predsjednik Konga Feliks Čisekedi rekao je da je odlučio da dozvoli zajedničke operacije kongoanske vojske i snaga UN u Beniju.

Pobunjenici iz ADF-a smatraju se krivim za ubistvo više od 1.500 ljudi u prethodnih pet godina na mineralima bogatom istoku Konga, gdje su aktivne brojne pobunjeničke grupe.

Beni je i epicentar akutne epidemije ebole na istoku Konga i Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da napadi pobunjenika znatno otežavaju rad na suzbijanju tog smrtonosnog virusa od kojeg je od avgusta 2018. umrlo više od 2.100 ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA