2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Michael Jordan: Rasizam i nasilje nad nebijelcima duboko ukorijenjeni u SAD-u

“Osjećam duboku tugu, bol i ljutnju. Osjećam i bol ljudi oko mene i njihovo razočarenje. Podržavam one koji traže polaganje računa za duboko ukorijenjeno nasilje i rasizam nad nebijelcima u našoj zemlji. Nemamo više strpljenja”, poručio je Jordan na društvenim mrežama.

Dodao je kako se jednim glasom treba vršiti pritisak na vlast da promjene zakone, kao da u tom smislu svi građani trebaju iskoristiti svoje pravo glasa za sistemske promjene.

Protesti zbog ubistva crnca Georgea Floyda prošireni su na brojne američke gradove, a u najmanje 40 njih, među kojima su Washington DC, Atlanta, Chicago, Denver, Los Angeles, Seattle i San Francisco, proglašen je policijski sat.

- OGLAS -

Floyd je uhapšen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga prebacili u bolnicu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA