12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Cijene nafte porasle više od 3,5 posto nakon pet sedmica pada

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle su sedmice porasle, prvi put nakon pet sedmica pada, što se zahvaljuje očekivanjima da će OPEC dodatno smanjiti proizvodnju, a da će se potražnja oporaviti kada se zaustavi širenje koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela protekle sedmice skočila 5,2 posto, na 57,32 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,6 posto, na 52,05 dolara.

Nakon pet sedmica pada, tokom kojih su potonule gotovo 20 posto, prošle su sedmice  cijene nafte porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa, od kojega je dosad u Kini umrlo više od 1.770 ljudi, dok je novozaraženih oko 70.500.

- OGLAS -

Kako su nedjeljama tvornice u Kini bile zatvorene, analitičari pokušavaju procijeniti gospodarske štete.

Nakon produženih novogodišnjih praznika, u Kini se radnici posljednjih dana vraćaju na posao, no taj proces ide polagano, a mnoge su poslovne konferencije i sajmovi otkazani.

Zbog toga, naprimjer, analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje potonuti za 4 postotna boda, na samo 2 posto, dok bi na kvartalnoj razini bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 posto.

U osvrtu na situaciju na tržištima, analitičari Capital Economicsa navode i da bi gospodarstvo moglo odskočiti u proljeće, ako se širenje koronavirusa zaustavi.

Nada u to, kao i niz poticajnih gospodarskih mjera kineskih vlasti, prošle su sedmice podržali cijene nafte.

– Čini se da se cijena nafte posljednjih dana počela oporavljati, a poboljšano raspoloženje odražava se i u stabilizaciji cijena dionica na azijskim berzama – kaže analitičar BNP Paribasa Harry Tchilinguirian.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će zbog izbijanja koronavirusa naftna potražnja u prvom tromjesečju na godišnjoj razini pasti po prvi put od finansijske krize u 2009. godini.

Zbog pada potražnje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, razmatraju daljnje smanjenje proizvodnje, na ukupno 2,3 miliona barela dnevno.

 

I dok OPEC već dulje vrijeme smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje već je neko vrijeme povećavaju.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim razinama, a izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno u petak, pokazalo je da je protekle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u povećan drugu nedjelju zaredom – za dva postrojenje, na njih ukupno 678, prenosi SEEbiz.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA