8 C
Sarajevo
16.04.2024

Podijeljeni stavovi poslanika: Još nije usvojen dnevni red sjednice

Podijeljeni su stavovi klubova poslanika – SDA smatra da treba razmatrati samo izmjene Poslovnika o radu, SDP BiH traži da se poslanici upoznaju o sadržaju dokumenta koji su jučer usvojili članovi Predsjedništva BiH. Podršku SDP-ovom prijedlogu pružaju SDS i PDP, a SNSD smatra da uopšte ne postoje elementi hitnosti ni za održavanje današnje sjednice.
 
Adil Osmanović (SDA) kaže da Klub poslanika te stranke izbjegava da se uvlači u određene nepotrebne rasprave i replike, te želi da se samo raspravlja o tački koja je prvobitno dostavljena poslanicima.
 
– Naravno da i mi podržavamo ove inicijative za dopunu dnevnog reda, ali da se to uradi u skladu s Poslovnikom o radu. Sigurno je da će i to doći ovdje u parlamentarne klupe i da ćemo o tome moći voditi kvalitetnu diskusiju, ali želimo da se fokusiramo na ovu tačku dnevnog reda – rekao je Osmanović.
 
Branislav Borenović (PDP) naglašava važnost dostupnosti svih akata Parlamentu BiH, a posebno onih koji su osjetljivi i jako važni.
 
– Posebno je važno što smo čuli od određenih poslanika da znaju sadržaj dokumenta o reformama BiH koji se šalje NATO-u u Brisel. Neki su čak rekli i da znaju da tu nema vojne neutralnosti, i da će se odluka o konačnom pristupanju u NATO donositi isključivo u zajedničkim institucijama BiH. Jedini način da izađemo iz ovih interpretacija, koje mogu biti i manipulativne, je upravo da dobijemo taj dokument – jasan je Borenović.
 
Nebojša Radmanović (SNSD), prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, ocjenjuje da jedan broj poslanika uništava ugled Parlamenta BiH.
 
– Molim sve da dođemo do tačke dnevnog reda. Veći broj rasprava nije se trebao ni voditi. Predsjedavajući je uvažio zahtjev da se sazove hitna sjednica, iako ja mislim da ni nema razloga za nju – potcrtao je Radmanović.
 
Potom je pozvao poslanike da na današnjoj sjednici Kolegija Predstavničkog doma, zakazanoj u 15 sati, delgiraju sve ono što smatraju da treba da se nađe na sjednici Predstavničkog doma.
 
Poslanik Mirko Šarović podsjeća da je današnju hitnu sjednicu inicirao Klub SDS-PDP, na čijem je on čelu.
 
– Mi i ostajemo pri stavu da se o tome raspravlja, bilo da je to jedina ili jedna od tačaka dnevnog reda. Ukoliko postoje poslovničke mogućnosti i ukoliko bude dovoljno onih koji bi podržali tu inicijativu, mi bismo raspravljali i ova dva druga važna pitanja, a posebno o dokumentu koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH, oko kojeg ima puno nepoznanica. To pitanje je vrlo važno za cijelu zemlju – ističe Šarović.
 
Međutim, ukoliko ne postoji spremnost da se o dogovoru članova Predsjedništva BiH i usvojenom dokumentu raspravlja danas, onda bi se, navodi Šarović, to pitanje trebalo naći na nekoj posebnoj sjednici.
 
– Naravno, uz to da dobijemo tu informaciju, imajući u vidu da smo ovdje čuli kako je taj dokument zaključan i da se do njega ne može ni doći – poručio je Šarović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA