15.5 C
Sarajevo
01.05.2024

Dodik bi se u Briselu mogao suočiti sa kritikama

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u ponedjeljak će u Briselu predati odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za BiH, a zatim će održati i sastanak sa komesarom za proširenje Johannesom Hahnom i visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini.

Jedan od osnovnih zahtjeva koji se može čuti od evropskih zvaničnika jeste što skorije formiranje vlasti i dalje provođenje neophodnih reformi u cilju osiguranja boljeg života građana. Skoro pet mjeseci je prošlo od Općih izbora u BiH, a proces formiranja vlasti još nije završen. Tek su formirani domovi naroda na nivou FBiH i BiH, piše Nap.ba. 

Vlast na nivou države trebaju formirati većinski izborni pobjednici SNSD, HDZ BiH i SDA. Iako te tri stranke sa svojim satelitima imaju potrebnu većinu, SDA ne želi formirati vlast bez tzv. četvrtog partnera. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obavio je razgovore i sa čelnicima BH bloka (SDP, DF i Naša stranka) koji je odbio ulazak u koaliciju sa SDA i u vlast, te sa predsjednicima SBB-a, A-SDA i PDA ali još uvijek nije jasno ko će biti partner/partneri SDA.

- OGLAS -

 SDA traži partnera u vlasti najviše zbog suprotstavljanja antidržavnim politikama HDZ BiH i SNSD čiji su predsjednici Dragan Čović i Milorad Dodik dogovorili savezništvo netom nakon izbora. Imajući apsolutnu većinu i u Domu naroda PS BiH jasna je potreba SDA da ne ide sama u politički ring, ali i da sama ne snosi odgovornost za pogrešne poteze i posljedice.

Zbog takve situacije, ali i odbijanja SNSD-a da se uputi Godišnji nacionalni plan za aktiviranje MAP-a što je korak ka članstvu u NATO, na čekanju je i formiranje Vijeća ministara BiH. Dok Čović i Dodik svu odgovornost prebacuju na SDA odnosno “bošnjačku politiku” najviše gube država BiH. 

Dodik će evropskim zvaničnicima morati objasniti i zašto podržava EU put, ali ne i ulazak u NATO koji bi stabilizirao BiH u svakom smislu. Dok su Hrvatska i Crna Gora članice najznačanijeg vojnog saveza na svijetu, određene politike u BiH čine sve da se otvori dalji prostor za destabilizaciju prilika u zemlji i jačanju drugih interesnih sila. Dodik bi se isto tako u ponedjeljak mogao suočiti sa ozbiljnim kritikama zbog kašnjenja u formiranju vlasti kao predsjednik jedne od pobjedničkih stranaka. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA