5 C
Sarajevo
25.04.2024

I ako ništa ne kažete: Pažljiv doktor može uočiti simptome ovih bolesti

Istrenirano oko ljekara analizira pacijenta i prije nego što se on požali na simptome, tako da može, sa velikom dozom izvjesnosti, pretpostaviti da ima neku od ovih dijagnoza već na prvi pogled. 

Držanje i pokreti tijela znak su depresije

Dr. Lillie Rosenthal tvrdi da držanje tijela i pokreti osobe puno govore o njoj samoj. “Kada pacijent vuče noge i pritom se sporo kreće, moguće je da ima manjak energije što može značiti, pored ostalog, da je depresivan”, kazala je.  S druge strane, ako su pokreti tijela suzdržani te tako na primjer umjesto pokreta samo glave, pacijent okreće cijelo tijelo, to može biti simptom psihičkih ili emocionalnih problema, piše ordinacija.hr. 

- OGLAS -

Hrapav glas odaje pušače

Hrapav glas, upaljene desni i specifičan miris cigarete koji se osjeti na odjeći, ali i u dahu pacijenta znacii su koje ljekaru odaju da ste pušač, tvrdi dr. Anna D. Guanche. Nerijetko imaju i žute nokte kao i takozvane pučaševe linije oko usta koje nastaju kao posljedica ponavljajuće radnje, odnosno uvlačenja dima cigarete. 

Zadah iz usta može biti simptom dijabetesa

Iako su razlozi nastanka zadaha usta brojni, hroničan zadah može biti simptom nekoliko bolesti. Loš zadah simptom je dijebetesa, bolesti jetre, ali i neravnoteže želudačnih bakterija i loše oralne higijene. Kod dijabetesa se javlja voćni zadah koji nastaje kao rezultat pretjerane proizvodnje ketona, tvrdi dr. Luiza Petre.

Istaknuta očna šupljina znak je hronične bolesti

Šuplja i uvučena očna šupljina uz gubitak kilograma i blijed izgled kože, čine izgled zbog kojeg će se svaki ljekar zabrinuti.  

“Takav izgled je posljedica teške bolesti koja crpi energiju tijela i čini ga anemičnim, a nerijetko zbog bolesti ili zbog liječenja bolesti ti pacijenti gube i apetit što ih čini još iscrpljenijima”, kazala je dr. Anna D. Guanche.  

Žuta beonjača označava bolesti jetre

Teže bolesti ljekari uvijek nastoje da dijagnostifikuju što prije, a simptom bolesti jetre definitivno su žute mrlje u beonjači.

Rane na rukama otkrivaju zavisnike od droge

Ranice, pretežito na rukama, simptom su po kojem će ljekar prepoznati je li njegov pacijent korisnik opojnih sredstava ili nije. Rane se na rukama pojavljuju na mjestima gdje se takva sredstva ubrizgavaju u tijelo ili su pak rezultat nakupljanja toksina nakon što je tijelo izloženo konzumaciji metamfetamina, kazala je dr. Guanche.

Visok krvni pritisak pokazuje se i crvenilom lica

Porast krvnog pritiska tijelo pokušava reguliše proširenjem krvnih sudova, a time gornji sloj kože postaje izrazito crven. S druge strane, kod nekih pacijenata se mogu javiti i kapilari koji dodatno pojačavaju  crvenilo. 

Akne mogu biti rezultat loše ishrane

Iako se akne mogu pojaviti iz raznih razloga kao što su hormonske promjene, uticaj proizvoda ili okoline, one mogu biti i rezultat loše ishrane. 

Natečeno područe oko očiju može upozoravati na bolesti bubrega ili na spori rad štitne žlijezde

Dr. Petre navodi da bolesti bubrega izazivaju gubitak proteina koji su zaduženi za zadržavanje tečnosti u krvnim sudovima pa ona ističe u tkivo koje zato djeluje natečeno.   

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA