11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Kako očistiti kompjuter od zlonamjernih softvera

Šta kada morate da pregledate i očistite cijeli disk? Možda ga i obrisati te krenuti ispočetka? Pokazaćemo vam kako to možete učiniti i pritom sačuvati dokumente i druge važne podatke.

Kako očistiti disk zaražen zlonamjernim softverom?

Postoje dva načina kako da uklonite datoteke sa zaraženog diska. Oba, na žalost, predviđaju čišćenje diska prije nego što počnete da kopirate datoteke sa njega:

- OGLAS -
  • upotrijebite antivirusni boot disk za skeniranje i čišćenje prije uklanjanja.
  • izvadite disk i spojite ga na drugi kompjuter radi čišćenja i kopiranja.

Čišćenje antivirusnim boot diskom

Antivirusni boot disk je antivirusni alat u obliku Live CD-a ili USB-a. To su okruženja koja možete pokrenuti bez korištenja operativnog sistema (recimo, Windows 10) na računalu domaćinu. Pošto ne stupaju u interakciju s operativnim sistemom, ne mogu ni pokrenuti zlonamjerne datoteke.

Takav disk treba da preuzmete iz sistema za koji ste sigurni da je provjereno čist. Kao primjer ćemo uzeti Bitdefender Rescue.

Nakon što ste ga preuzeli narežite ga na CD ili USB u formatu ISO koristeći odgovarajući program (recimo, UNetbootin za Windows | MacOS | Linux). Imajte na umu da ćete pritom ukloniti kompletan sadržaj CD-a ili USB-a, pa prije toga kopirajte važne datoteke koje držite na njima.

Potom odaberite Diskimage i dođite do Bitdefender Rescue ISO. Odaberite USB koji želite da koristite i kliknite OK.

Kako skenirati i počistiti računar koristeći Bitdefender Rescue?

  • Po završetku kreiranja diska spojite CD ili USB sa zaraženim računarom.
  • Nakon što računar uključite pritisnite F11 ili F12 kako bi došli do boot menija.
  • Koristeći strelice odaberite CD ili USB disk i pokrenite ga.
  • Odaberite Start the Bitdefender Rescue CD i kliknite Enter.
  • Prihvatite sporazum EULA.

Bitdefender će se nakon toga automatski nadograditi i početi skenirati sve do čega može doći. Takođe automatski će staviti u karantinu zlonamjerne datoteke i ukloniti ih.

Mudro je skeniranje ponoviti bar još jednom, kako bi provjerili da li je možda nešto promaklo. Nakon što ste dobili potvrdu da su skenirani diskovi čisti možete ih kopirati na drugi računar.

Uklanjanje diska radi čišćenja

Ovaj postupak ne preporučujemo ako na drugom disku koji ćete koristiti za skeniranje nemate snažne alate za antivirusnu i antimalware zaštitu. Ni u kojem slučaju nemojte pokretati bilo koju datoteku na zaraženom disku, već ih samo skenirajte.

Mudro je pokrenuti i sandbox alat, kojim ćete stvoriti privremeno okruženje u svom operativnom sistemu koje bi trebalo da zadrži zarazu zlonamjernim softverom izolovanom i omogućiti vam njeno uklanjanje.

Jedan od takvih alata je, na primjer, Shadow Defender. Pomoću njega možete stvoriti virtuelnu tačku na koju se možete vratiti u slučaju da tokom skeniranja i čišćenja nešto ne bude išlo kako treba.

Prije nego što se upustite u čišćenje svakako kompjuter koji koristite za čišćenje odjavite sa interneta  kako bi onemogućili zlonamjerni softver koji treba internet vezu za širenje. A prije nego što to učinite nadogradite antivirusni i antimalware softver na najnovija izdanja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA