1 C
Sarajevo
19.04.2024

Martin Mikulić: Sarajevo je totalitarna tvornica mržnje i laži

“Sarajevo je totalitarna tvornica mržnje i laži”, kazao je za portal Bild.ba Martin Mikulić, predsjednik HSPF-a komentirajući reakcije javnosti, politike i medija nakon najave o održavanju mise u sarajevskoj katedrali za nevine žrtve stradale na Bleiburgu, prenosi vrisakinfo.

Bez imalo okolišanja, potpuno neutemeljena masovna histerija nastala nakon najave svete mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu je samo još jedan dokaz da nije pretjerivanje medijsko, političko i kulturno Sarajevo nazvati totalitarnom tvornicom mržnje i laži – kazao je Mikulić za Bild.ba

stiče da je tamošnja elita svojim reakcijama pokazala “nevjerojatnu razinu totalitarnog promišljanja”.

- OGLAS -

Danas je to mjesto u kojemu se grubo krši jedno od temeljnih ljudskih prava i sloboda, a to je sloboda vjeroispovijesti. Nadalje, ta tzv. politička, medijska i kulturna elita pokazuje nevjerojatnu razinu totalitarnog promišljanja i ignorancije kada kolektivnim označavanjem nastoji desetke tisuća ljudi, uključujući i pobijene žene, djecu i starce, prikazati isključivo kao zločince – ocijenio je predsjednik HSPF-a.

Dodaje kako se “danas zapadna civilizacija temelji na individualizaciji krivnje i presumpciji nevinosti, a u uskogrudnom Sarajevu se deseci tisuća žrtava koje su pobijene bez ikakvoga suda prikazuju jedino kao fašisti”.

Podsjeća i na profašističke elemente koji su dio same gradske jezgre Sarajeva.

– O kolikom licemjerstvu se radi dovoljno svjedoče činjenice kako u Sarajevu danas postoje ulice i osnovne škole nazvane po suradnicima i ljubiteljima ustaškog režima, a nemoguće je ne primjetiti da tom istom Sarajevu nisu bile sporne ni proustaške političke stranke koje su u svojim uredima držali bistu Ante Pavelića – istaknuo je Mikulić.

On smatra da svi koji misno slavlje nazivaju ustaškim orgijanjem i povezuju s ustaštvom pokazuju vlastito neznanje i ideološko sljepilo.

– Nakon još jednoga vala mržnje, valjda je svima jasno da Sarajevo nije tolerantna sredina. U ovom konkretnom slučaju, da bi postojao skladan i tolerantan suživot s katolicima, potrebno je poznavati osnove katoličkog nauka i vjere. U tom smislu, svi oni koji svetu misu nazivaju “ustaškim orgijanjem” i poistovjećuju s rehabilitacijom ustaškog režima, zapravo samo pokazuju vlastito ideološko sljepilo i neznanje – zaključio je Mikulić u izjavi za Bild.ba.

Podsjetimo, nakon najava da će 16. svibnja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu biti održana misa zadušnica za nevino pobijene na blajburškom polju, reagirao je niz javnih osoba s adresom u Sarajevu protiveći se održavanju te mise.

Kardinal Vinko Puljić u utorak je pisao Svetoj Stolici i bh. institucijama o tomu kako je njemu i tamošnjim katolicima ugrožen život.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA