-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Reakcije iz Potočara na presudu Karadžiću: Treba kazniti i njegovo djelo

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari preživjele žrtve genocida su pratile izricanje presude Radovanu Karadžiću, javlja Anadolu Agency (AA).

Pred Žalbenim vijećem MRMKS-a Radovan Karadžić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Preživjele žrtve genocida su u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ispratile presudu Radovanu Karadžiću.

- OGLAS -

Sejdaliji Suljiću je otac ubijen 1992. godine kada se vraćao iz Srbije s posla kući u rodno selo Urisići. Njegovo tijelo nikada nije pronađeno. Suljić kaže da nikakve presude neće vratiti njegovog oca.

“Bez obzira koja je presuda bila i koja je donesena, mog rahmetli babu ne može vratiti, ali bar u nekom dijelu mi je drago što je izrečena doživotna presuda jer smo to očekivali i nadali smo se tome”, rekao je Suljić.

Srebrenička majka Mafija Hadžibulić kaže da joj je drago da je Karadžić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

“Zato što je doživio svako ko je rekao da nije bio genocid, za mene je bio, ali smo sad jednu pravdu doživjeli, a naše djece ne može niko vratiti”, rekla je Hadžibulić.

Bernis Ademović je povratnik u Srebrenicu, gdje živi sa suprogom i dva sina. U genocidu mu je ubijen otac. Kaže da je presudu Radovanu Karadžiću doživio emotivno, ali smatra da treba da bude kažnjeno i djelo Radovana Karadžića.

“Trebalo bi sačiniti neki modus da svi ti ratni trofeji, to jest sam naziv Republika Srpska, negiranje istine, bilo kojeg zločina, u ovom slučaju genocida u Srebrenici, treba adekvatno kažnjavati počinioce, pogotovo one koji tu u kontinuitetu pokušavaju da opstruišu istinu”, rekao je Ademović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA