7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Hodges: Isporukom oklopnih vozila Srbiji Rusija stvara nestabilnost na Balkanu

– Više je nego jasno da nemaju interesa da pomognu Srbiji i njenim susjedima da nađu mirno rješenje za izazove. Rusija će učiniti sve da spriječi integrisanje Srbije i zapada – uprkos želji miliona građana Srbije – rekao je Hodges.

Deset ruskih oklopnih vozila koja su, prema tvrdnjama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, donirana vojsci Srbije, predstavljena su u ponedjeljak u gradu Nišu, na jugu Srbije.

Njihovom transportu rijekom Dunav prvobitno se ispriječila Rumunija, članica Evropske unije i NATO-a, zbog sankcija EU uvedenih Rusiji zbog nelegalne aneksije Krima.

- OGLAS -
  

Naposljetku, ruska vozila su do Srbije ipak stigla preko Mađarske, čije su vlasti odobrenje za to objasnile tvrdnjom da su transportovana civilnim, a ne vojnim avionom.

Upitana za reakciju povodom poteza mađarskih vlasti, administracija Evropske komisije je Glasu Amerike odgovorila da ne komentariše pojedinačne slučajeve – istakavši, međutim, da je primjena restriktivnih mjera Evropske unije odgovornost njenih članica.

– Nadam se da će Mađarska, značajan član NATO-a i Evropske unije, organizacija zasnovanih na idealima liberalne demokratije od kojih je ostvarila dosta koristi, pomoći da se Rusija privoli u ispunjavanju obaveza koje treba da ispuni svaki odgovorni član međunarodne zajednice – kaže Hodges.

Ukazuje da Rusija konstantno krši međunarodno pravo u crnomorskom regionu.

– Mađarska može biti snažan zagovornik mira ukoliko odbaci napore Ruske federacije da između nas umetne klin – dodaje Hodges.

Prethodno je, također na upit Glasa Amerike povodom dopremanja ruskih vozila, iz NATO-a stigao odgovor da Alijansa u potpunosti uvažava suvereno pravo svih država, uključujući i Srbiju, da biraju sa kim će sklapati političke i sporazume iz sfere bezbjednosti.

Srbija je 2014., prije pet godina, otpočela pregovarački proces o članstvu u EU.

Istovremeno, održava bliske odnose s Ruskom federacijom – država koja rukovodstvu Srbije pruža podršku u vezi sa spoljnopolitičkim pitanjima čije se rješavanje kosi sa sugestijama zapadnoevropskih partnera Srbije. Poput spora Beograda i Prištine, o čemu dvije strane vode pregovore uz posredstvo EU, koji su u zapećku od novembra 2018. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA