15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Djeci žrtvama nasilja potrebna podrška kompletnog sistema

Manjak samopouzdanja, samopoštovanja i oblici nasilničkog ponašanja prema vršnjacima ali i ostalim članovima porodice neke su od posljedica koje mogu imati žrtve nasilja. Dužina oporavka je različita, a nekoj djeci je potreban i cijeli život da se oporave od nasilja. Potrebno im je mnogo psihološke (individualne i grupne) podrške, roditeljima također.

Mirsada Poturković iz Kantonalnog centra za socijalni rad smatra da kompletna zajednica treba da ima razvijenu odgovornost da prijavi svaku sumnju na nasilje u obitelji da bi se mogle poduzeti adekvatne mjere zaštite djece.

Problem je, ističe, što je prag tolerancije na nasilje kod nas relativno visok. Tako se fizičko kažnjavanje djece često ne prepoznaje kao nasilje, kao ni vrijeđanje, ponižavanje niti atak na samopoštovanje djece.

- OGLAS -

“Tolerancija takvog ponašanja dovodi do rasta broj djece žrtava nasilja kojima je potrebna podrška kompletnog sistema, a ne samo Centra za socijalni rad. Jednako odgovorne su i ostale institucije, da se uključe u brigu i podršku radi prevazilaženja uzroka koji dovode do nasilja u porodici” – naglasila je.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez smatra da uzroci nasilničkog ponašanja najčešće dolaze iz lokalnih zajednica i porodica, a njihovim uključivanjem i davanjem jasnih mogućnosti djeci može se značajno nasilje prevenirati. Kao efikasnu mjeru preporučuje, prije svega, jačanje kapaciteta osoblja u školama da brzo detektiraju problem kod djece – kako onih koji su nasilnici, tako i onih koji su u riziku od nasilja.

“Restrukturanje sistema, jačanje ljudskih resursa i bolje zakonodavstvo koje treba još više da bude usklađeno s pravima djeteta dat će rezultat” – naglasio je.

Današnji okrugli sto prvi je u nizu aktivnosti te vrste što ih politička partija ‘Naša stranka’ planira organizirati o temi suzbijanja raznih vrsta nasilja. Namjera današnjeg skupa je da se poveća javna briga za djecu, a skup bi trebalo da rezultira prijedlogom rješenja za poboljšanje stanja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA