15 C
Sarajevo
28.03.2024

Jug Kine pogodile ogromne poplave. Poljoprivrednici očajni: Sve smo izgubili

Jake poplave pogodile su ogromna područja južne Kine, što će imati katastrofalne posljedice za poljoprivredu.

19-godišnji Bao i njegov otac imaju više od 36 hektara rižinih polja u selu blizu jezera Poyang.

Video: 

“Usjevi su u potpunosti propali”, rekao je Bao za CNN, dodajući da je njegova obitelj već izgubila oko 200.000 juana (28.000 dolara) vrijednosti proizvoda.

- OGLAS -

“Prije poplave riža je bila gotovo zrela i spremna za berbu, a sada je sve propalo“, dodao je.

“Nećemo imati žetve cijelu godinu”

Poplavne vode prelile su se u srpnju preko obale jezera Poyang u provinciji Jiangxi, pri čemu je uništeno na tisuće hektara obradive zemlje. Na širem slivu rijeke Jangce, koji obuhvaća i jezero Poyang, proizvodi se oko 70% ukupne riže u Kini.

Za poljoprivrednike poput Baoa i njegovog oca, posljedice poplave su pogubne. Ne samo da su kiše uništile usjeve već je zbog previsoke razine vode nemoguće ove godine posaditi druge kulture.

“Zemlja je još uvijek poplavljena. To znači da nećemo imati žetve cijelu godinu”, rekao je Bao.

Ovog mjeseca očekuju se obilne kiše

Poplave na području jezera Poyang najgore su što je Kina doživjela godinama. Kinesko ministarstvo za upravljanje hitnim situacijama procijenilo je da izravna ekonomska šteta katastrofe iznosi oko 21 milijardu dolara.

Drugo najveće svjetsko gospodarstvo već je oslabljeno zbog pandemije koronavirusa. Peking je do sada uspio osigurati zalihe hrane uvozom ogromnih količina proizvoda iz drugih zemalja, ali stručnjaci upozoravaju da takve mjere mogu pomoći samo do određene mjere.

Poplave u Kini bi se uskoro mogle pogoršati. Ovog mjeseca očekuju se jake kiše, a kineski dužnosnici upozoravaju da bi poplave mogle zadesiti i sjeverno područje zemlje, što prijeti žetvi pšenice i kukuruza.

“Ova poplava je jedna od najgorih od 1998.”, naveli su stručnjaci prošloga mjeseca.

(Index.hr)

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA