12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Kina: Širenje koronavirusa proširuje blokade

Zbog porasta lokalnog prenesa koronavirusa u Kini, najmanje 11 regija u tri provincije stavljeno je od ponedjeljka pod blokadu kako bi se zaustavilo širenje virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima kineske Nacionalne zdravstvene komisije (NHC), u nedjelju je zabilježeno 109 infekcija koje su uključivale 93 domaća slučaja – 54 u provinciji Hebei, 30 u Jilinu, sedam u Heilongjiangu i dvije u Pekingu.

Kina, gdje su prvi slučajevi virusa zabilježeni u decembru 2019. godine, svjedoči ponovnom oživljavanju virusa od početka januara, uglavnom u Hebeiju.

- OGLAS -

Ova zemlja do sada je registovala 88.336 slučajeva koronavirusa, uključujući 4.635 smrtnih slučajeva.

Lokalne vlasti u provinciji Heilongjiang na sjeveroistoku Kine uvele su blokadu u svojih pet regija, dok je provincija Jilin uvela ograničenja u svoje dvije regije, objavio je kineski dnevnik Global Times.

Na sjeveru Kine, vlasti Hebeija uvele su blokadu u četiri svoje regije.

Podaci NHC-a pokazuju da je Heilongjiang u nedjelju prijavio sedam slučajeva i 81 asimptomatski slučaj, dok je provincija Jilin registrovala 30 infekcija, uključujući 17 asimptomatskih.

COVID-19 proširio se svijetom, zabilježeno je više od 95,05 miliona slučajeva, uključujući preko 2,03 miliona smrtnih slučajeva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA