1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Vlada KS donijela niz mjera: Skraćeno radno vrijeme svih prodajnih objekata u KS

Premijer KS Mario Nenadić nakon vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo (KS), rekao je kako je vlada donijela odluku o skraćenju rada svih prodajnih objekata u KS s maksimalnom dužinom trajanja radnog vremena do 16:30, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrijeme od 16:30 do 18 sati, kada na snagu stupa zabrana kretanja građana, potrebno je iskoristiti da svaki građanin ima mogućnost da blagovremeno dođe kući.

”Kontrole će biti stroge i rigorozne. Ovo je vrijeme skraćeno isključivo radi prava i obaveze da se dođe na vrijeme do svojih kuća”, rekao je Nenadić.

- OGLAS -

Pojasnio je kako su donijeli odluku koja se odnosi na produženje roka plaćanja komunalnih usluga.

Donesena je i odluka o smanjenju visine zakupnine za 50 posto za zakupce poslovnih prostora u vlasništvu KS, odnosno gdje je KS zakupodavac.

Donesena je odluka i da se olakša javni prijevoz vlastitim vozilima u KS za vrijeme dok traju naredbe Kriznog štaba. Donesena je odluka o prestanku naplate parkinga u KS, osim zatvorenih kontrolisanih parkinga, u vremenu od 8:30 do 13:30 sati svaki dan.

Donesena je i odluka o formiranju posebne budžetske stavke, fond nabavke neophodne santitetske i medicinske opreme u iznosu od milion KM, kao startni iznos.

Bit će formirana i posebna budžetska stavka podrške privredi za saniranje posljedica izazvanih pandemijom, a početni iznos je pet miliona KM.

Nenadić je rekao i kako je donesen zaključak o pojačanim kontrolama donesenih naredbi štaba Civilne zaštite od strane inspekcije i policije.

“Pojačat će se kažnjavanje osoba koje se ne pridržavaju istih, a posebno oštro kažnjavati povratnici u prekršajima”, rekao je Nenadić.

Poručio je kako će istrajati na zabrani kretanja, socijalnih kontakata i ostalog. 

Donesen je i zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice da sačini spisak potreba ustanova socijalne zaštite u cilju dodjele zaštitnih sredstava. 

Nenadić je rekao kako je u okviru socijalne zaštite, donesena odluka o procjeni, pa i povećanju osnovica za korisnike socijalnih usluga u KS.

Donesena je i oluka o dodatnom kapacitiranju centra u Blažuju za prihvat i smještaj izbjeglica koje MUP bude u potrebi i obavezi smjestiti, nakon što ih zateknu na otvorenom prostoru u KS.

Osigurani su i neophodni kapaciteti za proširenje kapaciteta Opće bolnice i KCUS-a, a na ime proširenja kapaciteta izolatorija na području KS. 

Konstatovali su da je, bez obzira na donesene naredbe i preporuke, jučer i danas bilo previše okupljanja građana na okolnim izletištima.

”Bila je preporuka nadležnih iz Kriznog štaba, kantonalnog Ministarstva zdravstva da se ljudi trebaju kretati na otvorenom prostoru. Da, ali trebaju šetati pojedinačno ili u grupi od dvoje, nikako praviti piknike”, rekao je Nenadić. 

Podsjetio je kako je svaki pojedinac, koji je izašao iz samoizolacije, opasnost  za sebe, porodicu, ali i čitav grad.

Ministar zdravstva KS Rusmir Mesihović rekao je kako su i dalje tri osobe zaražene koronavirusom u KS.

Uputio je apel građanima i zamolio ih da poštuju mjere socijalne distance, održavanja higijene te bespotrebnog okupljanja.

 ”Od ponedjeljka se uvodi i psihološki telefon na koji će biti dostupna psihološka pomoć građanima u KS”, rekao je Mesihović. Najavio je i da će se krenuti u ozbiljnije opremanje u smislu respiratora, medicinske zaštitne opreme i tome slično.

Dodao je kako se krenulo i u još nekoliko projekata, određivanju lokaliteta za izolatorij s mogućnosti potpore resporatornih jedinica, u nadi da će ih biti što manje korišteno. 

“Da, pacijenti se testiraju. Od sutra počinje raditi i privatna laboratorija koja je certificirana za ove pretrage. Testova ima dovoljno. Još u toku ove nedjelje dolazi još par hiljada testova. Prema tome, to je po uputama struke, epidemiologa, Kriznog štaba, i ide svojim tokom”, rekao je Mesihović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA