11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Ukrajina: Zaustavljen veliki požar prije širenja na Chernobyl

Ukrajina je u utorak objavila da je veliki požar u zoni otuđenja u Chernobylu zaustavljen prije nego što se proširio do do grada Pripyata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Državna agencija za upravljanje zonom otuđenja saopštila je da nema prijetnje da će požar zahvatiti važnu infrastrukturu, poput skladišta Podlesny, koje sadrži uglavnom visoko radioaktivni otpad u Chernobyljskoj zoni, a koje se nalazi u blizini Pripyata i nekadašnje nuklearne elektrane.

Navodi se da je u gašenju požara bilo angažovano 400 vatrogasaca i 100 jedinica specijalne opreme, uključujući tri aviona AN-32P i tri helikoptera.

- OGLAS -

Nakon smirivanja situacije u zoni otuđenja, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky trebao bi se sastati sa zvaničnicima službi za vanredne situacije u zemlji.

Požar je izbio u zoni otuđenja 4. aprila, a vlasti su dva dana kasnije saopštile da je ugašen i da je nivo radijacije normalan. No, preostale buktinje su se spojile i ponovno stvorile veliki požar. Zvaničnici nisu uspjeli odrediti tačno područje požara zbog gustok dima.

Preliminarni izvještaji govore da je požar obuhvatio površinu do 100 hektara. Agencija za upravljanje zonom otuđenja zatražila je od policije da provjeri namjerne paljevine kao mogući uzrok velikih šumskih požara u blizini nuklearne elektrane u Chernobylu.

Nuklearna katastrofa u elektrani Chernobyl dogodila se 26. aprila 1986. godine, kada je jedan od reaktora eksplodirao. Od tada je područje u krugu od 30 kilometara oko elektrane proglašeno zonom otuđenosti i uglavnom je napušteno.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA