15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Merkel: Tursko-njemački univerzitet simbol je partnerstva dvije zemlje

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Tursko-njemački univerzitet primjer bilateralne saradnje i simbol tursko-njemačkog partnerstva, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru radne posjete Istanbulu kancelarka Merkel je prisustvovala svečanom otvaranju novih zgrada Tursko-njemačkog univerziteta, a ceremoniji je prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ističući kako Tursko-njemački univerzitet nudi priliku za napredovanje studenata i njihovih zajednica te je dodala da polaznici te visokoobrazovne ustanove doprinose i jačanju saradnje između dvije zemlje.

- OGLAS -

Merkel je u obraćanju prisutnima također istakla da su mostovi u obrazovanju i dijalog nevladinog sektora važni sa političke i međudržavne odnose te je dodala da tursko-njemačka saradnja u oblasti nauke datira daleko u prošlost.

“Pomoć koju Turska trenutno pruža milionima Sirijaca zaslužuje našu zahvalnost i divljenje“, kazala je Merkel i dodala da ta pomoć predstavlja važan faktor za budućnost, jer će isti ti Sirijci po povratku kućama biti potencijalna pokretačka snaga za obnovu Sirije.

Njemačka kancelarka je posebno važnom istakla pomoć koju Turska pruža u obrazovanju sirijskih izbjeglica te je najavila da će Njemačka i Evropska unija i dalje podržavati te projekte.

Tursko-njemački univerzitet s radom je počeo od 2013. godine, a danas je svečano otvoren novi kampus.

Merkel je kazala kako je plan da nakon otvaranja kampusa taj univerzitet pohađa 5.000 studenata.

“Nauka i obrazovanje imaju pokretačku ulogu u ispoljavanju ljudske kreativnosti i slobode“, poručila je Merkel.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA