12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Ministarstvo civilnih poslova BiH – Prati se situacija u vezi koronavirusa

Članovi Povjerenstva za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH (International Health Regulations-IHR) su, u vezi s pojavom novog koronavirusa, novel Coronavirus 2019-n_CoV, u svakodnevnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) čije preporuke blagovremeno dijele sa svim razinama zdravstvenih vlasti u BiH.

U saopćenju za javnost Ministarstva civilnih poslova BiH navodi se da je, s prvog sastanka IHR Odbora za žurne slučajeve (održan 23. januara), Povjerenstvo za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH informirano o tome da su zastupnici Ministarstva zdravlja Narodne Republike Kine, Japana, Tajlanda i Republike Koreje ažurirali svoje podatke na temelju kojih je vidljivo da je do trenutka ovog obraćanja potvrđeno 557 slučajeva.

– Broj umrlih u trenutno potvrđenim slučajevima je četiri posto (17 od 557). Od potvrđenih, 25 posto slučajeva se vode s teškim simptomima. Izvor prijenosa je još nepoznat (najvjerojatnije rezervoar su životinje) i opseg prenošenja s čovjeka na čovjeka još nije u potpunosti jasan – navodi se.

- OGLAS -

Odbor za žurne slučajeve SZO smatra da je još prerano za proglašavanje javno-zdravstvenog događaja od međunarodnog značaja (PHEIC), s obzirom na njegovu restriktivnu i binarnu prirodu.

– S ciljem jačanja mjera suzbijanja i ublažavanja posljedica epidemije, Svjetska zdravstvena organizacija je počela s aktivnostima multidisciplinarne misije koja uključuje prisustvo međunarodnih i lokalnih eksperta – ističe se.

Svjetska zdravstvena organizacija pružat će potrebnu tehničku i operativnu potporu s ciljem reakcije na epidemiju, uključujući svoju široku mrežu partnera i partnerskih institucija da bi implementirali sveobuhvatnu strategiju komunikacije o riziku i omogućili unaprjeđenje istraživanja i znanstvenih dostignuća u vezi novog koronavirusa.

– Očekuje se da se daljnji međunarodni “izvoz” slučajeva može pojaviti u bilo kojoj zemlji. Stoga bi se sve zemlje trebale pripremiti za sprječavanje, uključujući aktivni nadzor, rano otkrivanje, izolaciju i upravljanje slučajevima, praćenje kontakata i sprječavanje daljnjeg širenja zaraze koronavirusom. Od zemalja se zahtijeva da razmjenjuju informacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom prema Međunarodnim zdravstvenim propisima – navodi se.

Znajući da je riječ o novom koronavirusu, globalna zajednica će, kako se navodi, nastaviti s aktivnostima solidarnosti i međusobnoj suradnji s ciljem identificiranja izvora tog novog virusa, njegovog punog potencijala prenošenja s čovjeka na čovjeka, spremnosti za potencijalni “uvoz” slučajeva i istraživanja za razvoj potrebnog liječenja.

Povjerenstvo za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH čine predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA