15 C
Sarajevo
26.04.2024

Dok je sve oko njega gorjelo, pred svima se polio benzinom i zapalio

„Probudilo nas je pucketanje, a kada sam izašao napolje imao sam šta da vidim. Puklo je kao bomba… Horor, šta drugo da kažem“ – kaže za “Blic” Aleksa Janjušić, prvi komšija V.B. (45) iz sela Divci koji je sinoć zapalio svoju kuću, a potom i sebe.

Dok su vatrogasci pokušavali da ugase požar na njegovoj kući, on se pred njihovim očima polio benzinom i zapalio, a detonacija koja je potom izbila zbog eksplozije benzinskih isparenja najbližeg vatrogasca odbacila je pet metara.

Čitava drama, odigrala se dva sata poslije ponoći u noći između petka i subote u kući u kojoj je živio sam. On je, iz za sada nepoznatih razloga, najprije zapalio svoju šupu, a potom i novu kuću, koju je porodica dobila od države tokom obnove od zemljotresa koji je prije 21 godinu pogodio valjevski kraj.

 
 
Dramu koja se u domu V. B. odvijala, u svom dvorištu, zabrinut da mu požar sa krova komšijine kuće ne zahvati dom, pratio je njegov prvi komšija Aleksa Janjušić.

- OGLAS -

„Horor, šta drugo da kažem. Živim sa majkom, probudilo nas je pucketanje, a kada sam izašao napolje imao sam šta da vidim, strahujući da će vatra, koja je već zahvatila krov komšijine nove kuće, preći na našu jer je udaljena tek nekoliko metara“ – rekao je on.

Kako je dodao, vatrogasci su brzo stigli i počeli gašenje vatre.

„Tek onda sam čuo da je V. B. ustvari tu, da se zatvorio u staru kuću i da se zapalio, nakon čega je puklo kao da je bomba pala. Strašna tragedija“ – kazao je Aleksa.

Kako kažu, čuli su da se V. B. sklonio u malu, pomoćnu kuću, u kojoj je najviše boravio, od prošle godine kad mu je majka umrla.

„Dok je sve oko njega gorilo, sve vrijeme sjedio je za stolom sa nožem u ruci i nije želio da izađe iako su ga vatrogasci dozivali. Onda je u jednom trenutku uzeo kantu od 25 kilograma benzina, cijelu je ispraznio na sebe, sa stola dohvatio upaljenu svijeću i prislonio uz tijelo, u sekundi se pretvorivši u buktinju! Isparenja su slijedećeg trenutka dovela do eksplozije čija je detonacija bila toliko jaka da je vatrogasca koji se nalazio tik uz prozor odbacila pet metara u dvorište“ – priča jedan od očevidaca.

 
Niko od najbližih komšija, inače, nije u posljednje vrijeme bio u bližem kontaktu sa njim, ističući da je bio teške naravi, sklon svađi i nasilju.

Ističu, međutim, da je skoro pola godine proveo na liječenju na psihijatriji, kao i da je tome, najvjerojatnije, doprinijelo to što je za samo osam mjeseci ostao bez majke i rođenog brata koji su preminuli. Nije bio zaposlen, izdržavao se od socijalne pomoći i povremenog gajenja koza.

Sa teškim tjelesnim povredama i opekotinama trećeg i četvrtog stupnja koje su zahvatile preko 80 posto njegovog tijela, najprije je zbrinut u valjevskoj bolnici, ali je ubrzo potom transportiran za Beograd.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA