7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Zvizdić: Nadam se da će 2019. godina biti zapisana u historiji BiH

Tokom susreta s komesarom za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, kojem su prisustvovali i ministri finansija i trezora te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, naglasio važnost napretka BiH za mlade ljude.

Izrazio je i zadovoljstvo postignutim mandatnim rezultatima Vijeća ministara BiH na putu EU integracija, podsjećajući da je implementiran niz aktivnosti i mjera sa EU agende.

Podsjetio je na stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usvajanja seta državnih strategija, realizacije reformske agende i rasta ključnih makroekonomskih parametara, funkciniranja mehanizma koordinacije, kao i činjenicu da je Vijeće ministara BiH dostavilo usaglašen paket odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

- OGLAS -

Prethodnu godini nazvao je izuzetno važnom za BiH i zapadni Balkan u kontekstu EU perspektive, te je napomenuo da bh. građani cijene pojačani angažman EU u regionu koji je dodatno ojačan objavljivanjem Strategije kredibilne perspektive proširenja.

Govorio je i o regionalnoj saradnji i kazavši da je u proteklom periodu Evropska komisija bila istinski partner u promoviranju pozitivnih procesa te kreiranju ohrabrujućih narativa unutar regiona i odnosu regiona prema zemljama članicama EU.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio optimizam da će jedna od pozitivnih priča iz regiona ove godine biti i ona koja se tiče Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je pozvao komesara Hahna da bude gost na godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i poslovnom sastanku – investicijskoj konferenciji u Sarajevu od 7. do 9. maja, saopćeno je iz Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA