5.5 C
Sarajevo
19.03.2024

MCPBiH – Trend smanjenja broja oboljelih od tuberkuloze u BiH

Prema podacima iz Globalnog izvještaja o tuberkulozi Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za 2018. godinu, u Bosni i Hercegovini registrovano je 768 oboljelih od tuberkuloze, među kojima 88,6 posto pacijenata sa plućnom tuberkulozom.

Novooboljelih slučajeva bilo je 698. Trend smanjenja broja oboljelih od tuberkuloze u BiH je nastavljen, što je rezultat višegodišnje podrške Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije, kao i implementacije programa kontrole tuberkuloze u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova (MCP) BiH.

Svjetski dan tuberkuloze,  24. mart, obilježava se s ciljem podizanja javne svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu zaštitu i ekonomiju i o potrebi za pojačavanjem napora u pravcu okončanja globalne epidemije.

- OGLAS -

Ove godine tema Svjetskog dana tuberkuloze je „Vrijeme je!“ i stavlja akcenat na hitno djelovanje ka ispunjavanju obaveza koje su preuzeli svjetski lideri. Obaveze se, prije svega, odnose na povećanje pristupa prevenciji i liječenju, izgradnju odgovornosti i obezbjeđenje dovoljnog i održivog finansiranja koje uključuje i istraživanje, kao i na promociju uklanjanja stigme i diskriminacije, te promociju odgovarajućeg, na pravima zasnovanog odgovora na tuberkulozu u čijem središtu je pacijent.

S ciljem intenziviranja aktivnosti u odgovoru na tuberkulozu lideri država članica Svjetske zdravstvene organizacije, na prvom sastanku na visokom nivou Ujedinjenih nacija održanom u septembru 2018. godine, izrazili su snažnu posvećenost konačnom iskorjenjivanju tuberkuloze.

U skladu s opštim ciljem postizanja univerzalne zdravstvene pokrivenosti, SZO, Globalni fond za borbu protiv AIDS, TB i malarije i Partnerstvo „Zaustavimo tuberkulozu (Stop TB)“ pokrenuli su zajedničku inicijativu „Pronađimo i izliječimo sve#Okončajmo tuberkulozu“ s ciljem ubrzavanja odgovora na tuberkulozu i obezbjeđenja pristupa njezi.

Povodom Svjetskog dana tuberkuloze, SZO apeluje na vlade, ugrožene zajednice, organizacije civilnog društva, pružaoce zdravstvenih usluga i lokalne i međunarodne partnere da ujedine snage pod motom „Pronađimo i izliječimo sve #Okončajmo tuberkulozu“ kako bi svako dobio potrebne usluge.

Procjenjuje se da je od 2000. godine, zahvaljujući globalnim akcijama za borbu protiv tuberkuloze, spaseno 54 miliona života, a stopa smrtnosti od tuberkuloze smanjena za 42 posto. Ipak, tuberkuloza je i dalje najsmrtonosnija zarazna bolest u svijetu. Svaki dan, skoro 4500 života se izgubi zbog tuberkuloze, a 30000 ljudi oboli od ove bolesti koja je izlječiva i može se spriječiti prevencijom.

Svjetski dan tuberkuloze, 24.mart, ustanovljen je u znak sjećanja na objavu dr. Roberta Kocha iz 1882. godine o otkriću bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnostikovanju i liječenju ove bolesti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA