8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Emmanuel Macron: Francuska je spremna i za Brexit bez sporazuma

Na vanrednoj sjednici u petak, britanski zastupnici su s 344 glasa za i 286 protiv odbacili Sporazum o izlasku na 558 stranica koji je Theresa May nakon dvije godine teških pregovora usaglasila s Unijom.
Velika Britanija sada ima rok do 12. aprila da iznese alternative i zatraži dužu odgodu kako se ne bi dogodilo da toga dana izađe bez sporazuma.

Ako ne bude sporazuma, “dogodit će se tvrdi Brexit sa svim posljedicama”, upozorio je Makron prije nego što je britanski parlament i treći put odbio potvrditi sporazum o razdruživanju koji je Theresa May dogovorila s Evropskom unijom.

U tom slučaju će se “ubrzati završna faza priprema, ali mi smo bez sumnje najspremnija zemlja među izravno zahvaćenima”.

- OGLAS -

Na pitanje zastupnika iz sjevernih dijelova Francuske o problemu ribara koji love u britanskim vodama, Macron je rekao da je o tom pitanju pokrenut dijalog s Britancima.
U Evropskoj uniji Zajednička ribarska politika omogućuva svim evropskim plovilima pristup u ribolovne zone drugih zemalja članica pod uvjetom da poštuju kvote izlova.

Ali uz Brexit, britanska vlada namjerava povratiti svoj pomorski suverenitet i kontrolu nad svojim vodama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA