10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

NASA je odabrala astronaute za let na Mjesec, a Elon Musk testira raketu za Mars

“Dragi naši građani, predstavljam vam heroje budućnosti”, rekao je Pence na sastanku Nacionalnog svemirskog vijeća na kosmodromu Kennedy u Floridi.

Članovi grupe imaju od 32 do 55 godina. Sastoji se od jednakog broja muškaraca i žena, astronauta s iskustvom i onih koji prije toga nisu bili u svemiru.

Među budućim šetačima Mjeseca su Stephanie Wilson, koja je izvršila tri leta, Christina Koch, rekorderka u najdužem boravku u svemiru među ženama, i Victor Glover, učesnik prvog leta nove svemirske letjelice SpaceX Dragon na ISS.

- OGLAS -

Slijetanje će se obaviti u blizini južnog pola Zemljinog satelita.

NASA-in direktor Jim Bridenstein rekao je u svom govoru da će se postupak odabira sudionika za program Artemis nastaviti, a NASA planira stvoriti trajno naseljenu lunarnu bazu.

Posljednji put kad su ljudi kročili na Mjesec bio je 11.-14. Decembra 1972. Američki “Apollo” do nje je doletio 11 puta, od toga šest s desantom.

Sada se planira koristiti svemirska letjelica Orion za višekratnu upotrebu Lockheed Martin, koja je jedan i po puta veća od unutrašnje zapremine Apolla, a lansirana je pomoću superteške rakete nazvane Space Launch System (SLS).

 
“Mars, dolazimo!”
U međuvremenu, SpaceX milijardera Elona Muska radi na još ambicioznijem projektu – ogromnoj svemirskoj letjelici Starship za letove do Marsa nosivosti od 100 tona.
 
Starship će lansirati najveću lansirnu raketu Super Heavy ikad pogođenu sa 28 metanovih Raptor motora. I brod i nosač koje je stvorila kompanija Musk mogu se ponovo koristiti. Ukupna visina kompleksa na mjestu lansiranja bit će oko 120 metara.
 
U srijedu je njegov više od pola skalirani bespilotni prototip, nazvan SN8, izvršio prvi testni let sa lansirnog mjesta u vlasništvu SpaceX-a u teksaškom selu Boca Chica.
Kao što je i planirano, dostigao je nadmorsku visinu od 12,5 km, izveo manevre simulirajući lagani ulazak u Zemljinu atmosferu, pomaknuo se u vertikalni položaj za sletanje, ali eksplodirao je u kontaktu sa gradilištem.
 
 
Kompanija izvještava da je razlog nesreće bio nedovoljan pritisak u rezervoaru za gorivo kočionog motora, što nije dozvoljavalo smanjenje brzine i dovelo je do jakog slijetanja.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA