13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Policajci i uposlenik IOM-a povrijeđeni u incidentu u migrantskom kampu kod Sarajeva

Dva policajaca i jedan uposlenik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) povrijeđeni su 20. januara u incidentu u migrantskom kampu u Blažuju, dvadesetak kilometara od Sarajeva, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Dežurna ekipa policajaca MUP-a Kantona Sarajevo prijavila je slučaj, izjavio je za RSE Mirza Hadžiabdić portparol MUP-a Kantona Sarajevo i dodao kako je prema njegovim informacijama u incidentu učestvovalo 2.000 migranata.

“Na lice mjesta je upućeno više policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji su potvrdili navode iz prijave i ustanovili da je došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane korisnika imigracionog centra. Tom prilikom su lakše povrijeđena dva policijska službenika i jedan službenik imigracionog centra. Također, oštećeno je više motornih vozila vlasništvo Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i IOM-a, kao i prostorije prihvatnog centra, kompjuterska i uredska oprema u pomenutom centru’’, obrazložio je Hadžiabdić.

- OGLAS -

Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Nastavlja se dalji rad na utvrđivanju svih okolnosti, u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela nasilničko ponašanje, lakše tjelesne ozljede, sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, krađa i oštećenje tuđe stvari, saopšteno je iz MUP-a.

Dodaje se i kako će informacije o tome da li je neko od migranata priveden biti poznate tokom dana.

U prihvatnom centru u Blažuju smješteno je oko 3.000 migranata.

Služba za poslove sa strancima u 2020. godini registrovala je 16.190 nezakonitih migranata.

U Bosni i Hercegovini ima šest prihvatnih centara gdje je smješteno oko 6.000 migranata.

Procjenjuje se da je oko 3.500 hiljade migranata bez ikakvog smještaja u Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA