12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Merkel: Ozbiljno shvatiti opasnost od mutacija koronavirusa

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je branila striktnu politiku njene vlade koja se odnosi na zaključavanje zemlje i pozvala da se uspostave strože mjere širom Evrope u cilju sprečavanja širenja mutacija koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na konferenciji za medije u Berlinu, Merkel je pozvala ljude u Njemačkoj i Evropi da ozbiljnije shvataju mutacije koronavirusa.

“Sada možemo da vidimo opasnost od mutiranja virusa jasnije nego što smo mogli na samom početku godine”, rekla je, te dodala da se novi soj koronavirusa prvobitno registrovan u Ujedinjenom Kraljevstvu proširio na nekoliko evropskih zemalja, uključujući i Njemačku.

- OGLAS -

Na osnovu onoga što do sada znamo, mutirana verzija virusa je mnogo zaraznija nego ona sa kojom smo živjeli prošle godine.

“To je razlog masovnog porasta brojeva infekcija u Irskoj i Britaniji”, kazala je.

Ona je rekla i da mutirani soj virusa nije postao dominantan u Njemačkoj, ali je upozorila da to ne treba da bude razlog za zadovoljstvo.

“Moramo shvatiti ovu ozbiljnu prijetnju upravo tako, veoma ozbiljno. Ne mogu dovoljno da naglasim to. Moramo da usporimo širenje novog soja, ne smijemo da dozvolimo novi masovan porast slučajeva, jer je tada već prekasno”, izjavila je.

Ona je rekla i da je zbog toga Njemačka odlučila da produži zaključavanje do 14. februara, te da je takva mjera donijeta kao mjera opreza, uprkos činjenici da je broj novozaraženih i teško oboljelih pacijenata u padu prethodnih dana.

Kancelarka je najavila i da će tokom dana u toku video-konferencije lidera Evropske unije posebno da se fokusira na opasnosti mutiranih verzija virusa i moguće mjere širom Evrope.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA