8 C
Sarajevo
16.04.2024

Forto najavio hitne mjere zbog pandemije koronavirusa

Skupština Kantona Sarajevo danas bi trebalo na online sjednici da imenuje novi saziv Vlade KS. Navodi da je mandatar za sastavljanje nove Vlade Edin Forto (NS) ranije predao imena kandidata.

Kako je naveo u ekspozeu koji će se danas naći pred zastupnicima, godina pred nama donosi velike izazove.

“Potrebno je pobijediti pandemiju, ali i odgovoriti na prijetnje koje su posljedica ekonomskog zastoja u prošloj godini. Ovo je vrijeme kada se kao društvo moramo ujediniti. Ovo je vrijeme solidarnosti i empatije. Ovo je trenutak kad moramo pokazati da imamo i znanje i kapacitete i snagu da na prijetnje odgovorimo razboritošću, stvarajući uslove za dostojanstven život svih građana i građanki”, navodi Forto.

- OGLAS -

Jedan od glavnih problema sa kojim će se susresti nova Vlada Kantona Sarajevo je koronavirus. Prema najavama mandatara Edin Forte, bit će donesene hitne mjere uslijed pandemije bolesti COVID-19.

“Kreiranje budžeta za 2021. godinu prioritetno mora uzeti u obzir poremećaje u zdravstvenom sistemu i ekonomske posljedice pandemije. Mjere uključuju materijalna i kadrovska pojačanja zdravstvenih institucija, ali i jačanje programa sa ciljem održavanja postojećih radnih mjesta u privatnom sektoru, zatim javne radove i one poslovne subjekte koji imaju mogućnost proširenja poslovanja i stvaranja radnih mjesta. U skladu sa principom otvorenosti, potrebno je javnosti prezentirati koje vrste finansijske pomoći i zaduženja su se slile u kanton i na koji način se ovim sredstvima upravlja. Potrebna je prilagodba nastavnog procesa novonastaloj situaciji, uključujući online nastavu na svim fakultetima sarajevskog univerziteta. Kratkoročne mjere, poput drive-in testiranja i bolje telefonske komunikacije primarne zdravstvene njege sa pacijentima”, naveo je Forto u svom ekspozeu.

Kako je naveo, započet će proces ulaska cijelog zdravstvenog sektora u okvire Federalnog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

“Boljom organizacijom ustanova primarne zdravstvene njege ćemo pomoći građanima da bolje prolaze kroz naš glomazni zdravstveni sistem. Građani moraju osjetiti bolji kvalitet usluge, bilo da se radi o modernijem načinu dolaska u kontakt sa zdravstvenim radnicima. Istovremeno, zdravstveni radnici, koji su iznijeli veći dio borbe protiv pandemije, moraju osjetiti da ova Vlada cijeni njihov doprinos poboljšanjem uslova rada i boljim nagrađivanjem onih koji imaju najveći dodir sa pacijentima. Unaprijedit ćemo preventivne programe, koji dugoročno podižu kvalitet života i zdravlja svih stanovnika. Poseban naglasak ćemo staviti na način raspodjele sredstava iz Zavoda zdravstvenog osiguranja, jer se stručnjaci slažu da za postojeći novac građani ne dobijaju adekvatnu uslugu. I na kraju, zajedno sa lokalnim zajednicama, pobrinut ćemo se da svaki stanovnik Sarajeva bude zdravstveno osiguran”, poručio je Forto.

Za ministra finansija trebao bi biti imenovan Davor Čičić (SDP), za ministra zdravstva Haris Vranić (SDP), za ministra privrede Adnan Delić (NiP), za ministra saobraćaja Adnan Šteta (SDP), za ministricu pravde i uprave Lejla Brčić (NS), za ministra unutrašnjih poslova Admir Katica (NiP), za ministra kulture i sporta Samir Avdić (NiP), za ministra prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, komunalne privrede i infrastrukture Enver Hadžiahmetović (NiP), za ministricu visokog obrazovanja, nauke i mladih Melika Husić-Mehmedović, za ministricu odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović (NiP), za ministra za boračka pitanja Omer Osmanović (NiP) te za ministricu rada, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović (NiP).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA