7 C
Sarajevo
23.04.2024

Prijedlog za stroge mjere zabrane za 11 carinika uhapšenih u akciji ‘Brend’

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, uputit će Sudu BiH, prijedlog za određivanje strogih mjera zabrane za 11 osumnjičenih carinskih službenika, lišenih slobode u akciji “Brend”, koju su po nalogu Tužiteljstva BiH realizirali policijski djelatnici SIPA uz potporu i asistenciju entitetskih policijskih agencija.

Za sve osumnjičene bit će zatraženo udaljenje sa obavljanja dužnosti za vrijeme trajanja postupka, a također bit će predložene i mjere zabrane koje za pojedine osumnjičene uključuju kućni pritvor, obvezno javljanje nadležnom policijskom organu, kao i zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenih djela primanja dara ili drugih oblika koristi, zlouporabe položaja ili ovlasti te udruživanje radi činjenja kaznenih djela.

- OGLAS -

Tokom istrage prikupljeni su dokazi, da su prilikom uvoza robe u BiH, navedeni osumnjičeni duži vremenski period, sudjelovali u nezakonitom propuštanju teretnih transporta robe koja je ulazila u BiH, za što su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu carinskim prihodima i budžetu BiH i na taj način nanosili štetu svim građanima.

Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA