11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Kula lobanja u središtu Mexico Citya: ispostavilo se da je ukop Azteka bio veći nego što se mislilo

Prema stručnjacima, otkriveni dijelovi konstrukcije su fasada i istočni dio kule, koji zajedno, kako su izbrojali naučnici, sadrže 119 lobanja, pored stotina drugih pronađenih ranije.

Po prvi put je kula Way Tsompatli, poznata iz legendi i historijskih dokumenata, otkrivena 2015. godine tokom restauracije stare zgrade u centru glavnog grada.

Vjeruje se da je ova građevina, poznata kao Way Tsompatli, oltar u svetištu astečkog boga sunca, rata i ljudskih žrtava.

- OGLAS -

Kula lobanja nalazila se sa strane u hramu Huitzilopochtli – vrhovnom božanstvu i zaštitniku glavnog aztečkog grada Tenochitlana.

Azteci, koji su govorili nahuatl jezik, naseljavali su prilično značajan dio središnjeg Meksika i imali su svoju državu, koja datira iz XIV-XVI vijeka.

Njihovu civilizaciju osvojili su španski konkvistadori, koji su na čelu sa Hernanom Cortezom zauzeli Tenochitlan 1521. godine.

Poznato je da je slična struktura, sastavljena od ljudskih ostataka, prestrašila vojnike koji su na američki kontinent stigli s konkvistadorima.

Ova struktura u obliku cilindra nalazi se pored centralne katedrale grada Mexico Cityja, koja je sagrađena na mjestu gradonačelnika Templo, glavnog hrama Tenochitlana.

“Templo Major nas i dalje oduševljava jer je Way Zompatli bez sumnje jedno od najimpresivnijih arheoloških nalaza u Meksiku u posljednjih nekoliko godina”, rekla je ministrica kulture Alejandra Frausto.

Arheolozi su utvrdili da je ovaj toranj promjera 4,7 metara građen u tri etape, od oko 1486. do 1502. godine.

U početku su naučnici vjerovali da su sve otkrivene lobanje nekada pripadale neprijateljskim vojnicima, ali ispostavilo se da su neke od njih ostaci žena i djece. To je dalo razlog da se vjeruje da su se ovdje također prinosile žrtve astečkim bogovima.

“Iako ne možemo sa sigurnošću tvrditi koliko je od njih bilo ratnika, moguće je da su neki od njih zarobljeni radi žrtvovanja, – rekao je arheolog Raul Barrera. – Ali znamo da su postali dio svete žrtve, darova bogovima ili čak su i sami počeli personificirati božanstva. “

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA