10.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Održani primarni izbori u Viskonsinu uprkos pandemiji

 Oni su birali izmedju bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena i senatora iz Vermonta Bernija Sandersa, a jedan od njih dvojice će u novembru izaći na crtu Donaldu Trampu.

Demokratski guverner Viskonsina Toni Evers je naredio u ponedeljak da primarni izbori budu odloženi za jun, ali je konzervativni Vrhovni sud države Viskonsin preinačio njegovo naređenje, pošto su republikanci u državnoj skupštini zatražili da sud razmotri odluku guvernera, prenosi Glas Amerike.

Vrhovni sud SAD je odlučio i da se brojanje glasova produži do narednog ponedeljka, umjesto da je zaključeno juče, kako bi se mogli prebrojati i glasovi pristigli poštom. Broj glasačkih mjesta u Viskonsinu je ipak bio smanjen jer su mnogi koji su se prijavili da rade na izborima od toga odustali, iz straha da se ne zaraze koronavirusom. Birači su stajali u dugačkim redovima poštujući preporuku o društvenom distanciranju.

- OGLAS -

U Viskonsinu je do sada potvrdjeno 2.400 slučajeva zaraženih koronavirusom, a 84 osobe su preminule. Najmanje deset američkih saveznih država je odložilo primarne izbore za demokratskog predsjedničkog kandidata koji su bili zakazani za april i maj, kako bi glasanje moglo da se sprovede bezbjedno.

Demokrate su najavile da će konvenciju, na kojoj se bira predsjednički kandidat, pomjeriti za kraj avgusta. Bajden trenutno vodi po broju delegata u odnosu na Sandersa, piše Glas Amerike.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA