13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

MOK danas o novim koracima za organizaciju OI u Tokiju

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i čelnici međunarodnih sportskih saveza održat će danas videokonferencije na kojoj će odlučiti o narednim koracima za organizaciju Olimpijskih igara u Tokiju, povodom koronavirusa.

Do jednog od najvećih sportskih događaja na svijetu preostalo je još 130 dana. Igre bi se trebale održati  24. jula do do 9. augusta, ali se sve više dovode u pitanje zbog novog koronavirusa, od kojeg je u  Japanu trenutno zaraženo 1.500 osoba.

Iako je  japanski premijer Shinzo Abe  još u subotu potvrdio da  pripreme za OI idu po planu, u svijetu sporta dolazi do sve više otkazivanja takmičenja i događaja, koji ometaju sisteme kvalifikacija za nastup u Tokiju te remete pripreme sportista za najveći sportski događaj u četvorogodišnjem ciklisu. 

- OGLAS -

Predsjednik MOK-a Thomas Bach zato je za danas sazvao posebnu videokonferenciju s čelnicima  međunarodnih sportskih saveza, na kojoj će se razgovarati o rezervnim scenarijima za naredni period u kojem koronavirus može prouzrokovati još više problema, posebno u Evropi i SAD-u, koji su postali nova žarišta, te na ostale kontinente.

U svijetu su gotovo sve sportske aktivnosti prekinute za najmanje nekoliko sedmica,  dok u SAD-u u Centrima za prevenciju i kontrolu bolesti predviđaju da će sport biti “zaustavljen” najmanje osam sedmica.

Iako je MOK i dosad, u saradnji s japanskom vladom, zauzimao stav da sve ide po planu, zatvaranje očiju na situaciju u svijetu više nije moguće. 

Po riječima predsjednika njemačkog olimpijskog komieta Alfonsa Hörmanna, kojeg citira list Bild, konačna odluka MOK-a ne očekuje se barem do maja, ali znat će se više o konkretnim mjerama koje mogu ukazivati na tok djelovanja u narednim mjesecima. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA