7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

EU želi pomoći susjednim zemljama da dobiju vakcine

Evropska unija (EU) istražuje načine kako podržati susjedne zemlje u njihovim naporima da dobiju vakcine protiv koronavirusa, rekla je u srijedu portparol Evropske komisije za susjedsku politiku Ana Pisonero Hernandez, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je potvrdila da je Evropska komisija u srijedu dobila pismo 13 zemalja članica EU u kojem se poziva na olakšavanje pristupa vakcinama većoj grupi susjednih zemalja.

Potpisnice – Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Švedska – pozdravljaju trenutne napore EU da olakša pristup vakcinama državama Zapadnog Balkana.

- OGLAS -

“Istovremeno, vjerujemo da EU mora ići iznad trenutnih inicijativa i pružiti sličnu pažnju i podršku ostalim susjedima EU – zemljama istočnog partnerstva – ako to žele”, navodi se u pismu.

Istočno partnerstvo zajednička je inicijativa čiji je cilj jačanje veza između država članica EU-a i njihovih šest istočnih susjeda: Jermenije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

“Istražujemo kako možemo pomoći našem Zapadnom Balkanu i našem neposrednom susjedstvu na istoku, jugu, pa čak i dalje”, rekla je Pisonero Hernandez.

Objasnila je da bi osim zemalja EU i institucija u program mogle biti uključene i druge međunarodne finansijske organizacije.

EU s 450 miliona stanovnika sklopila je sporazume sa šest proizvođača vakcina o otkupu oko dvije milijarde doza vakcina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA