20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Predsjedavajući Parlamenta Tunisa Ghannouchi: Protivimo se “valu normalizacije odnosa s Izraelom”

Predsjedavajući Parlamenta Tunisa Rached Ghannouchi izjavio je da odluka njegove zemlje da odbaci prijedlog normalizacije odnosa s Izraelom nije rezultat rasprave nego savezništva i dogovora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ghannouchi je za TV kanal “Al Araby”, sa sjedištem u Londonu, ponovio da je njegova zemlja i dalje snažno protiv “vala normalizacije odnosa s Izraelom”.

“Tunižani nisu toliko složni niti oko jednog drugog pitanja kao oko pitanja solidarnosti s Palestinom. Palestinsko pitanje je sveto pitanje u našoj zemlji. Ovo je crvena linija koju niko ne smije preći”, rekao je Ghannouchi te dodao:

- OGLAS -

“Složni smo u podršci palestinskom pitanju te se oštro protivimo normalizaciji odnosa s Izraelom koji krši prava cijelog islamskog svijeta i palestinskog naroda. Odbijanje normalizacije odnosa s Izraelom je rezultat savezništva, a ne bilo kakve rasprave. Kako u sekularnom tako i u vjerskom dijelu tunižanske javnosti postoji konsenzus oko ovog pitanja”.

Komentarišući postizanje dogovora i okončanje krize između zaljevskih zemalja, Ghannouchi je tim zemljama čestitao zbog iskoraka koji su nedavno napravili.

“Islamskom ummetu trebaju takvi koraci koji jasno pokazuju da još uvijek postoje ljudi koji čine dobročinstvo”, rekao je Ghannouchi.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein su sredinom septembra 2020. godine u Bijeloj kući potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom, a potom su to uradile i vlasti Sudana i Maroka. Ranije su samo Egipat (od 1979.) i Jordan (od 1994.) bile zemlje arapskog svijeta koje su imale uspostavljene odnose s Izraelom.

Čelnici Saudijske Arabije, UAE-a, Kuvajta i Egipta okupili su se u gradu Al-Ula u Saudijskoj Arabiji 5. januara te postigli dogovor o ukidanju embarga Kataru koji je bio na snazi tri i pol godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA