15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Mostarski doktori zaprijetili generalnim štrajkom 10. septembra

Ovo je kako kažu, novo upozorenje Vladi i poruka da će se u slučaju da se potrebna sredstva ne osiguraju, stupaju u generalni štrajk već 10. septembra.

Mateo Perić, specijalista anesteziologije i reanimacije, novinarima je ispričao kako je jučer radio cijelo svoje radno vrijeme, da bi ga kada je došao kući pozvali da prati pacijenticu na transportu do klinike u Zagrebu.

Ovdje sam kako bih poručio da kolege i ja radimo posao cijelih 24 sata. Dolazimo sa godišnjih odmora, bez petka i svetka, dok nam naša prava potpisana u kolektivnom ugovoru blokiraju ljudi koji imaju radno vrijeme od osam do četiri i koji idu na kolektivne godišnje odmore, rekao je. 

- OGLAS -

Ne vidi zbog čega bi napuštao zemlju u kojoj je rođen, a kaže i da je zanimljivo da državu ne napuštaju ministri i premijeri, iako ih “imamo ih na izvoz”.

– Pozivam ih da poštuju dogovoreno i spriječe kolaps zdravstva, kazala je doktorica Marina Berberović, predsjednica Sindikata doktora u HNK-a, navodeći da imaju obećanja da će obaveze biti ispunjene. 

– Poštovanje dogovorenog vidjet će se iz iznosa plata za august koje bi trebale krenuti naredne sedmice. Kolektivni ugovor koji smo potpisali sa Vladom u julu prošle godine osigurao nam je 30 posto povećanja u prošloj godini, ali i šest posto u ovoj, podsjetila je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA