20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Cjepivo protiv korone odobreno u Europskoj uniji!

“Znanstveni odbor EMA-e odobrio je cjepivo Pfizera/BioNTech za upotrebu u Europi za starije od 16 godina. To otvara put cijepljenju u EU  uz pravila o sigurnosti i temelji se na črstim znanstvenim temeljima i okviru za praćenje i kontrolu cjepiva. To je značajn korak naprijed u borbi protiv ove krize. Ovo je povijesno znanstveno postignuće. Za manje od godinu dana razvili smo i odobrili cjepivo protiv nove bolesti”, rekla je predsjednica EMA-e Emer Cooke.

“Uspjeli smo smanjiti vrijeme potrebno za pronalazk cjepiva uz poštivanje svih pravila i u okviru reggulatornih međunarnodnih tijela zadovoljili smo sve zahtjeve. Želim odati priznanje neumornom radu velikom broju stručnjaka. Radili smo i 24 sata na dan i u gluho doba noći. Uspostavili smo agilnu infrastrukturu koja je okupila najbolje stručnjake kako bismo ubrzali proces”, dodala je.

1. 12. tvrtke su predale zahtjev za odobrenje cjepiva, a naše su agencije ulagale velike napore i u 11 tjedana smo obavili posao za koji inače treba godinu dana. Olakšalo je to što su svi bili uključeni. Glavni prioritet nam je sigurnost cjepiva jer će ga dobiti milijuni građana EU. Svjesni smo goleme odgovornosti. Vodili smo se znanstvenim dokazima i 40.000 sudionika kliničkih ispitivanja. Cjepivo zadovoljava sve sigurnosne i farmaceutske standarde. Nastavit ćemo promatrati podatke i prikupljati dokaze. To jamči da se sigurnost cjepiva prati na rigorozan način diljem EU”, rekla je i pozvala građane da donesu odluku na temelju činjenica koje će biti službeno objavljene, prenosi N1.

- OGLAS -

“11. 12. organizirali smo sastanak da objasnimo kako ćemo pratiti ovo cjepivo i da direktno od europskih građana čujemo njihove zabrinutosti. U kontaktu smo s drugim proizvođačima, neki će doći u proces početkom iduće godine. Trebat će neko vrijeme da se cjepivo distrubuira u dovoljnom broju. Sad znamo puno više o ovoj bolesti nego prije tri mjeseca, no i dalje dolaze nove informacije koje treba evaluirati. Dobili smo izvješće i o novom soju koronavirusa i to još moramo evaluirati na znanstveni način. Nema dokaza da ovo cjepivo ne djeluje protiv novog soja”, objasnila je i dodala da higijena i maske i dalje ostaju prioritet.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA