8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Izvještaj UN – Gotovo 2,3 miliona stanovnika Tigraya u potrebi za pomoći

Izvještaj, najpotpunija javna procjena humanitarne situacije u Tigrayu otkako su borbe izbile 4. novembra, postavljen je online u četvrtak navečer.

U izvještaju se navodi da su zalihe hrane veoma limitirane, pljačkanje je sveprisutno, a nesigurnost je još na visokim nivoima.

Trupe savezne vlade bore se protiv Narodnoooslobodilačkog fronta Tigraya (TPLF), političke stranke koja vlada pokrajinom. Vlada je proglasila pobjedu krajem novembra, iako je TPLF obećao da će nastaviti s borbom.

- OGLAS -

Etiopske nacionalne odbrambene snage saopćile su u četvrtak navečer da su četvorica visokih članova TPLF-a ubijena i da ih je devet  uhapšeno. TPLF nije bio odmah dostupan radi komentara.

Podaci o čelniku TPLF-a Debretsiona Gebremichaela, ostalim članovima centralnog komiteta stranke i  bivših visokorangiranih vojnih oficira, ostali su nepoznati.

Nalazi u humanitarnom izvještaju rezultat su rada dvije misije UN-a i vladinih agencija provedenih krajem decembra. U izvještajima se navodi da je humanitarna situacija teška i sa su dva od četiri izbjeglička logora u Tigrayu ostala nepristupačna.

U izvještaju se navodi da je o borbama javljeno u ruralnim regijama kao i na periferiji regionalne prijestonice Mekelle i u gradovima Shire i Sheraro, između ostalih lokacija.

Timovi koji su prikupljali činjenice na terenu takđer su saopćili da su škole, bolnice i administrativni uredi opljačkani i oštećeni. Samo pet od 40 bolnica u Tigrayu fizički je dostupno, dok se još četiri mogu kontaktirati putem mobilnih mreža.

Oni su saopćili da zdravstveni objekti u velikim gradovima djelimično funkcioniraju i da imaju „limitirane zalihe lijekova u odsustvu zdravstvenih radnika“.

Prekid u snabdijevanju medicinskim potrepštinma također bi se mogao podudariti s golemim rastom broja zaraženih od COVID-19, navodi se u izvještaju, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA