1 C
Sarajevo
19.04.2024

Akar: Američke sankcije Turskoj duboko će poljuljati povjerenje među saveznicima

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je kako je odluka vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o uvođenju sankcija Turskoj snažno poljuljala vrijednosti savezništva između dvije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

“Osuđujemo takvu odluku, koja nije u skladu sa savezništvom, niti trenutnim vojnim i političkim činjenicama”, kazao je Akar za AA.

SAD je jučer nametnuo određene sankcije Turskoj zbog njene nabavke ruskih odbambenih sistema S-400.

- OGLAS -

Resorni turski ministar Akar je ukazao da zračne i raketne prijetnje koje Turska trenutno trpi i kazao da ta zemlja čini sve kako bi zaštitila svoj narod i teritorij.

“Očito je da sankcije NATO članici neće samo potkopati duh savezništva, već i duboko poljuljati povjerenje među saveznicima”, kazao je Akar.

Turska je članica NATO-a skoro sedam decenija i zagovara formiranje radnih grupa za pronalazak rješenja kada je riječ o nesuglasicama među saveznicima.

Nakon što nije uspjela sklopiti sporazum o kupovini američkog odbrambenog sistema Patriot, Turska je prije tri godine potpisala sporazum s Rusijom o kupovini sistema S-400.

Američke vlasti negoduju zbog te turske nabavke ruskih sistema i tvrde da ti sistemi nisu kompatibilni sa sistemom NATO, kao i da otvaraju mogućnost ruskoj sabotaži američkih borbenih aviona F-35.

S druge strane, Turska je poručila da sisteme S-400 neće ni integrirati u NATO sisteme oružja i da to neće biti prijetnja njenim saveznicima.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA