3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Amerikanci bili upozoreni da im prijeti napad u Iraku?

Skoro osam sati prije iranskog raketnog napada na američke snage u bazama u Iraku 8. januara, američki i irački vojnici u vazduhoplovnoj bazi Ain al Asad požurili su da premjeste osoblje i oružje u zaštićene bunkere, prenosi Reuters pozivajući se na dva neimenovana iračka zvaničnika iz te baze.

Do ponoći nijedan borbeni avion ili helikopter nije ostao na otvorenom, rekao je jedan od izvora agencije, inače obavještajni zvaničnik.

Drugi obavještajni izvor navodi da izgleda da su američki vojnici znali tačno vrijeme napada i da su bili potpuno svjesni da će baza biti napadnuta poslije ponoći.

- OGLAS -

Kada su konačno pale rakete oko 1.30 ujutru, one su pogodile “prazne bunkere, koji su evakuisani satima ranije”, navodi izvor.

Niko nije povrijeđen ili ubijen u tom napadu.

Reuters ocjenjuje da su ovakve tvrdnje dodatni dokaz da je iranski napad jedna od najgore čuvanih tajni u modernom ratovanju, ali da je i dalje misterija zbog čega je to tako.

Nakon pada raketa, nekoliko američkih medija prenijelo je izjave američkih zvaničnika da je napad bio nešto više od upozorenja, što je omogućilo Iranu da zadovolji pozive u zemlji za osvetom za vazdušni napad SAD na Irak, u kojem je ubijen iranski general Kasim Sulejmani, a da previše ne rizikuje da isprovocira nove napade SAD.

Drugi su, pozivajući se na izvore iz SAD i arapskih zemalja, prenijeli da je Iran upozorio Irak prije napada, a da je Irak proslijedio tu informaciju SAD.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA