12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Kosor: Političari koji ne priznaju presude sudova ne mogu predstavljati državu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je na društvenim mrežama odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku. Ona je objavila “story” s fotografijom Praljka, na kojoj se nalaze i hrvatska zastava i bijeli križ, prenijeli su hrvatski mediji. Nakon ove objave uslijedile su mnogobrojne reakcije iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske.

– Političari koji ne priznaju i ne poštuju presude sudova, uključujući i Međunarodni kazneni sud u Haagu, ne mogu predstavljati državu – napisala je u komentaru bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Tokom dana reagovali su iz nekoliko bh. stranaka. Iz SDA navode da “predsjednica RH mora da zna da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja”.

- OGLAS -

Reagujući na obajvu, predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa napisao je da “je veličanje i posthumno odavanje počasti osuđenom ratnom zločincu Slobadanu Praljku od strane predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović teška uvreda za sve nas u Bosni i Hercegovini”.

Kako navodi, sve dok Republikom Hrvatskom vladaju oni koji se s ponosom identifikuju sa UZP, mi ne možemo graditi dobrokomšijiske odnose i Republiku Hrvatsku smatrati prijateljskom zemljom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA