3 C
Sarajevo
17.04.2024

Poslije Kolindinog govora, mladi iz BiH biraju Hrvatsku umjesto Njemačke

Poslovi koje obavljaju daleko od svojih domova su uglavnom u oblasti medicine građevinarstva, ugostiteljstva i IT industrije. Radi se o poslovima koji im donose više nego skromnu zaradu i normalne uslove za život.

Do sada im je omiljena destinacija bila Njemačka, no, kako saznajemo, situacija se preko noći promijenila.

Naime, nakon predizbornog skupa u Osijeku, na kojem je aktuelna predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla da bi građani u budućnosti iz ove zemlje preko interneta mogli zarađivati osam tisuća eura, mladi iz Bosne i Hercegovine su pohrlili ka ovom poslovnom raju, odmah tu, u komšiluku.

- OGLAS -

U nekoliko bh. gradova otvorene su agencije koje mladim radnicima masovno nude poslove, a pred ambasadom i konzulatima se stvaraju ogromne gužve za radne dozvole.

“Čekam u redu već tri dana, nisam umoran i iscrpljen jer znam kakva je ovo prilika. Osam hiljada eura ja i moja porodica nismo mogli zaraditi za dvije godine. Radim kao nastavnik u školi, žena mi je medicinska sestra, mislili smo u Minhen kod brata na proljeće. A onda smo na vijestima čuli hrvatsku predsjednicu kako spominje osam hiljada za rad od kuće, pa koliko bismo mi za rad na terenu tek zaradili“, pita se Milomir Okolić, prosvjetni radnik kojeg smo zatekli pred jednom agencijom u Banjaluci.

U Sarajevu su redovi za razgovor i radnu vizu još veći. Policija koja obezbjeđuje ulaz u Ambasadu Hrvatske je zabilježila nekoliko incidenata nestrpljivih radnika koji svoju najveću životnu šansu vide u Hrvatskoj.

“Odoh i ja gore. Ne mogu više ovog papanluka, već peti dan ovdje ketim na minusima, svađam se s rajom. Jarane, završim još onaj jedan semestar na Sigurnosti i tamo sam dingospo. Sektor internet kriminala, plagijati, pornografija, pedofilija, nađeš štelu i zamisli uletiš tu, osam milja u padže mjesečno. A blizu ti, hoćeš malo na more, mali Sljeme, pa malo doletiš do svojih u Bosnu preko vikenda. Raj. Samo da Kolinda pobijedi“, želja je jednog od policajaca kojeg smo zatekli pred hrvatskom ambasadom.

Zbog sumnje da je izgovoreno u alkoholisanom stanju, nešto je manji broj Hrvata koji se zbog ovog obećanja predsjednice Hrvatske odlučio vratiti iz inostranstva. To je dobra prilika za Bosance i Hercegovce, kojima je, kažu, preko glave trijeznih obećanja o većim platama i stotinama hiljada radnih mjesta.

Tekst je satiričnog karaktera preuzet sa portala satro.info

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA