16 C
Sarajevo
16.04.2024

Kidman, Krou, Đoković – zvijezde se mobilisale za pomoć Australiji zbog požara

Filmske, muzičke i sportske zvijezde poput Krisa Hemsvorta, Kajli Minog i Rodžera Federera mobilisale su se da poklonima ili dobrotvornim akcijama finansiraju borbu protiv šumskih požara koji haraju Australijom, ili za obnovu uništenih zona.

U ovogodišnjoj sezoni požara u Australiji, koja je počela izuzetno rano i posebno je snažna, poginulo je 26 ljudi, uništena je površina jednaka površini Irske i izgorelo više od 2.000 kuća.

Ta ekološka katastrofa uznemirila je međunarodno javno mnenje i svjetske zvijezde kulture i sporta.

- OGLAS -

Glavni stub Marvelovih filmova Kris Hemsvort objavio je da će dati milion australijskih dolara (620.000 evra), pevačice Kalji i Dani Minog obećale su 500.000 australijskih dolara za vatrogasce u ruralnim zonama, kao i Nikol Kidman i njen suprug Kit Urban

Njihovi sunarodnici Rasel Krou, koji je iskoristio ceremoniju dodjele Zlatnih globusa da prenese oruku o ovoj katastrofi, i glumica Rebel Vilson takođe su obećali da će dati novac, kao i pevačica Dami Im, koja je 2018. predstavljala Australiju na takmičenju Evrovizije.

Sportisti kao što je vozač Luis Hamilton, teniske zvijezde kao što su Ašli Barti, Marija Šarapova i Novak Đoković, zvijezde kriketa Kris Lin i Glem Maksvel, objavili su da će dati dio njihove dobiti za borbu protiv požara.

Organizatori Otvorenog prvenstva u Australiji, koje počinje za nekoliko dana, u srijedu su rekli da će teniske legende kao što su Rodžer Federer, Serena Vilijams i Rafael Nadal iduće srijede učestvovati u egzibicionim mečevima za prikupljanje sredstava. Učestvovaće i Naomi Osaka, Karolina Voznjacki, Nik Kirgios i Stefanos Cicipas.

Brojne slavne ličnosti odlučile su da daju svoje stvari za aukciju, za dobru svrhu. Serena Vilijams če dati haljinu, britanska glumica Fibi Valer-Bridž rekla je da će dati na aukciju toaletu koju je nosila na dodjeli Zlatnih globusa.

Kriket zvezda Šejn Varn je uspio da dobije milion australijskih dolara za prodaju svoje kacige iz australijske reprezentacije

Brojne američke zvijezde takodje su se mobilisale kao što je Kajli Džener, pevačice Pink i Lizo, pevač Šon Mendes, voditeljka Elen DeDženeris, glumica Patriša Arket, svi su obećali da će dati svoje doprinose.

Leonardo di Kaprio je preko svoje organizacije “Ert Alajans” (Earth Alliance) obećao je tri miliona američkih dolara.

Elton Džon je obećao u utorak tokom koncerta da će dati milion dolara dok je Metalika obećala 500.000 dolra za vatrogasce. Druge slavne ličnosti kao što su Margo Robi, Naomi Vots i Hju Džekmen takođe su objavile da su donirale za pomoć Australiji ali nisu navele koliko je dato.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA