7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

U nekim školama u ZDK već danas završava nastava i đaci odlaze na zimski raspust

 Đaci i nastavnici u nekim osnovnim i srednjim školama u Zeničko-dobojskom kantonu koje nastavu izvode po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, danas odlaze na zimski raspust, s kojeg se vraćaju 27. januara iduće godine.

Kako je u izjavi za Fenu objasnio ministar obrazovanja ZDK Spahija Kozlić, školama je ostavljeno da, a u skladu sa svojim Godišnjim programom rada, koje pred početak školske godine na ovjeru dostavljaju resornom ministarstvu, ranije ili kasnije odu na raspust.

– Škole imaju pravo da pomjere raspust dan ili dva, prije ili poslije, ali je uslov da ispune nastavni plan i program. To su ingerencije svake škole – kaže ministar Kozlić.

- OGLAS -

Dodaje da će, ako su tako predvidjeli svojim programima rada, neke škole raditi još samo u ponedjeljak, a neke i u utorak, zadnjeg dana 2019. godine.

Tradicionalno, zbog katoličkog Božića, škole koje izvode nastavu na hrvatskom jeziku sedmicu dana ranije odlaze na zimski raspust, ali se sedmicu ranije i vraćaju u školske klupe. U tim je školama zimski raspust počeo 20. decembra.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA