5 C
Sarajevo
25.04.2024

Varhelji se sastaje i sa Amfilohijem: Dijalogom o Zakonu do rješenja

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, poručio je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti važno pitanje za sve i pozvao na dijalog, kako bi se došlo do rješenja koje bi svima bilo prihvatljivo.

Varhelji je danas, tokom zvanične posjete Podgorici, razgovarao sa premijerom Duškom Markovićem, a najavio je da će se susresti sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem.

“Nije na Komisiji da o tome govori, već je na svakoj zemlji da osmisli svoj sopstveni sistem u tom dijelu. Jedini savjet koji ću vam dati je, a danas ću se sresti sa mitropolitom, jeste da vas svijet posmatra, da je ovo važno pitanje za sve i da smo zainteresovani za dijalog”, istakao je Varhelji.

- OGLAS -

On je ohrabrio sve na dijalog i na iznalaženje rješenja koji bi bilo prihvatljivo svima.

“Ukoliko možemo da vam pomognemo u tom pravcu, …tu smo i zaista bi bio prioritet da se nađe rješenje”, rekao je Varhelji, navodeći da je o tom pitanju kratko razgovarao  na sastanku sa premijerom.

Marković je kazao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti donijet u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, najboljim međunarodnim standardima i praksom.

“Upoznao sam komesara sa inicijativom Vlade i mojim pismom MPC da zajednički sagledamo najbolja rješenja za implementaciju Zakona i potpisivanje temeljnog ugovora koji je uvijek poželjan model za postizanje ciljeva u odnosima države sa crkvom. Na taj način, još jednom demonstriramo demokratske kapacitete da kroz dijalog i razgovor rješavamo sva pitanja i dileme, i time jačamo odnose međusobnog povjerenja i poštovanja”, kazao je Marković.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA