20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Košarac otputovao u Bruxelles povodom preuzimanja predsjedavanja BiH CEFTA-om

 Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac boravit će od 28. do 30. januara u Bruxellesu povodom zvaničnog preuzimanja predsjedavanja Bosne i Hercegovine CEFTA Sporazumom i strukturama. 

Košarac će na panel diskusiji, koju Sekretarijat CEFTA-e organizuje 29. januara, predstaviti prioritete BiH tokom jednogodišnjeg predsjedavanja, koje je BiH u januaru preuzela od Albanije.

– Osnova predsjedavanja BiH bit će provođenje CEFTA Sporazuma i njegovih dodatnih protokola, te Višegodišnji akcioni plan za regionalno ekonomsko područje, iz kojeg proizilaze prioriteti predsjedavanja BiH – rekao je Košarac.

- OGLAS -

Kako bi odgovorila na preuzete obaveze, BiH je utvrdila šest ključnih prioriteta tokom jednogodišnjeg predsjedavanja CEFTA Sporazumom i strukturama.

– Prioriteti BiH će biti slobodno kretanje roba, uklanjanje prepreka za trgovinu robom, slobodna trgovina uslugama, slobodni protok ulaganja, te zaključivanje dodatnog protokola o rješavanju sporova i institucionalni razvoj CEFTA tijela – istakao je Košarac. 

Ocijenio je da je uspješna primjena CEFTA Sporazuma značajno doprinijela stvaranju slobodne trgovinske zone u jugoistočnoj Evropi.

– CEFTA Sporazum je dio šireg procesa čiji je cilj brža integracija zemalja zapadnog Balkana u EU. Dosljedno provođenje odredaba tog sporazuma stvara mogućnost za brži napredak BiH u procesu evropskih integracija, što je glavni vanjskopolitički cilj zemlje – poručio je Košarac.

Tokom boravka u Bruxellesu, ministar Košarac će održati niz sastanaka sa diplomatskim predstavnicima BiH i Republike Srpske, kao i sa zvaničnicima EU.

Po dolasku u Bruxelles, 28. januara, planiran je susret sa delegacijom Misije BiH pri EU predvođenom ambasadoricom Eminom Merdan i ambasadorom BiH u Belgiji Ivanom Robovićem.

Panel diskusija, na kojoj će ministar Košarac predstaviti prioritete predsjedavanja BiH CEFTA Sporazumom i strukturama, bit će održana 29. januara.

Istog dana, ministar Košarac sastat će se u odvojenim susretima sa generalnim direktorom direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom i evropskim komesarom za trgovinu Philom Hoganom. 

U četvrtak, 30. januara, ministar Košarac će se sastati sa generalnim direktorom Glavne uprave Evropske komisije za energetiku, nakon čega će posjetiti Sekretarijat CEFTA-e i Predstavništvo Republike Srpske u Bruxellesu, najavljeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA